Kur slepiasi raidės?

Kovo mėnesį į Lentvario biblioteką plūstelėjo pavasariškas džiugesys ir darželinukų čiauškėjimas.  Bibliotekos darbuotojos kvietė darželio „Šilas“ ugdytinius į edukatyvius rytmečius „Kur slepiasi raidės“.  Jų metu mažuosius bibliotekos lankytojus supažindinome su fonde turimomis knygomis. Interaktyvios veiklos metu ieškojome pasislėpusių vaikų vardų pirmųjų raidžių, gilinome priešmokyklinukų žinias apie raidžių atsiradimą ir mūsų lietuvių kalbos abėcėlę.

 

Atvykę į biblioteką mažieji su dideliu džiaugsmu pasakojo, iš kur jie atkeliavo. Susipažinimo metu prisistatė ir išdidžiai įvardijo, kokia raide prasideda jų vardai. Susipažinus,  papasakojome vaikams apie biblioteką: ką čia galima nuveikti, kaip užsiregistruoti ir kaip tapti skaitytoju. Pasišnekučiavę nutarėme pajudėti, juk vaikai – energijos kupini žmogeliukai. Antroji užduotis svečiams –  surasti tarp knygelių puslapių pasislėpusią savo vardo raidę ir pasiruošti kitam žaidimo etapui. Visi ėmėmės darbo. Vieniems sekėsi lengviau, kitiems sunkiau, bet pasislėpusias raides visiems pavyko rasti. Valio!

Žaidimų metu reikėjo ir auklėtojų pagalbos, nes nepakako atpažinti savo vardo raidę rodomoje „Abėcėlėje“, dar reikėjo visiems sustoti pagal abėcėlės raidžių seką. Pirmą kartą auklėtojoms teko šiek tiek padėti, bet antras bandymas buvo visai vykęs, nes gudročiai įsiminė savo kaimyną iš dešinės ir kairės bei su užduotimi susitvarkė puikiai.

Kol vaikai ilsėjosi po žaidimų, bibliotekininkės pasakojo, kas yra raidė, prieš kiek metų atsirado pirmieji ženklai, piešiniai, kokia buvo pirmoji raidyno raidė, kokia jauniausia lietuviškos abėcėlės raidė, kas parengė lietuvišką abėcėlę, iš kokių tautų buvo pasiskolintos raidės su nosinėmis, brūkšneliais ir paukšteliais. Mažieji klausėsi su susidomėjimu bei aktyviai dalyvavo pokalbyje.

O pailsėjus priešmokyklinukams reikėjo įveikti paskutinę, sudėtingiausią užduotį – iš pabirusių raidžių ir skiemenų sudėlioti kuo daugiau žodžių. Dvi komandos suko galveles, bet užduotį įveikė. Vaikai įrodė, kad raides jau pažįsta ir yra pasiruošę keliauti į mokyklą.

Džiaugiamės, kad l/d ,,Šilas“ ikimokyklinio ugdymo pedagogės supranta knygų skaitymo svarbą vaikų ugdymo procese ir su jais dalijasi meile knygai bei rengia auklėtinius ilgam žinių ir emocinės brandos keliui mokykloje.

Jurgita Makaravičienė,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto