Medis atgyja meistro-menininko rankose

Lentvario miesto bibliotekoje įvyko meistro-menininko Miroslavo Tadarovskio medžio dirbinių parodos atidarymas.

Miroslavas Tadarovskis gimė ir augo Lentvaryje. 1992 m. baigė tuometinę Lentvario pirmąją vidurinę mokyklą. Toliau tęsė mokslus žemės ūkio mokykloje, kur įgijo mechanizatoriaus profesiją. Keitėsi laikai ir reikėjo ieškoti kitokio darbo. Miroslavas apie 30 m. dirbo linininkystės pramonėje.  Lentvaryje gyvena ligi šiol, čia sukūrė šeimą, turi žmoną Laimutę, sūnų ir dukrą.

Dabar, kai jau vaikai užauginti, atsirado laiko sau ir ilgai puoselėtai senai svajonei. Meilė medžiui buvo visada. Miroslavas niekada iš miško negrįždavo tuščiomis. Vis parsitemdavo kokių kelmelių, įdomesnių šakų. Po stogu namuose taip pat sudėtos laukė nupjautų obelų, riaušių kaladėlės. Apie medžio dirbinius domėtasi jau seniai. Buvo renkama informacija iš knygų, žurnalų, o vėliau ir interneto platybėse. Štai atėjo svajonių išsipildymo laikas ir ratas užsisuko. Atsirado staklės, įrankiai ir pačios dirbtuvės. Pandemijos laikotarpiu liko daugiau laisvo laiko.

Pirmieji darbai buvo skirti savo šeimos nariams, vėliau jau su malonumu buvo dovanojami bičiuliams.

Dabar jau meniškų medžio darbų pas Miroslavą vis daugėja ir juos norisi parodyti platesnei bendruomenės daliai. Meistro meniški medžio dirbiniai yra ne tik labai dailūs, bet kartu ir funkcionalūs, kuriuos galima pritaikyti buityje. Parodoje matome įvairius medžio dirbinius: padėklus, pjaustymo lenteles, druskines, sviestines ,cukrines, vazas saldumynams, vaisiams  ir kitus buityje naudojamus indus ir įrankius, nuo kurių net akys raibsta…

Parodos pristatymo metu Miroslavas ne kartą kartojo, kad savo darbams suteikia antrą gyvenimą, pabrėždamas, kad jam labai svarbus žalias, tvarus ir ekologiškas pasaulis. Ir todėl gamindamas savo dirbinius, kad jie tiktų maisto naudojimui, jis juos paruošia panaudodamas tik sėmenų aliejų ir dzūkišką vašką. Jo darbai yra unikalūs, nes juose galima rasti net iki 24 medžio rūšių. Pagrindą sudaro Lietuvoje augantys medžiai, vaismedžiai, krūmai, tačiau yra ir egzotiškų, atvežtų iš kitų kraštų. Uždavus klausimą apie tolimesnius planus, Miroslavas žada nesustoti, plėstis ir pabandyti pagaminti baldus.

 Kviečiame apsilankyti ir susipažinti su meistro-menininko Miroslavo Tadarovskio medžio dirbiniais Lentvario miesto bibliotekoje.

 

Rūta MINKEVIČIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto