Per DUOday organizacijos mokosi priimti darbuotojus su negalia

Gegužės 25 dieną Lietuvoje jau ketvirtą kartą vyks DUOday – diena, kai įmonės bei organizacijos visame pasaulyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas bei darbo roles. Šiais metais iniciatyva vyks net 18 Lietuvos miestų ir jau pusšimtis Lietuvos darbdavių pranešė apie savo dalyvavimą. Iniciatyvos ambasadoriai bei iniciatyvos organizatoriai VšĮ „SOPA“ ragina įvertinti naudą, kurią darbdaviams atneša ši patirtis, ir kviečia organizacijas iki balandžio 7 d. suskubti užsiregistruoti į DUOday.

DUOday gali dalyvauti visi darbdaviai – nuo gamyklos iki miesto bibliotekos. Svarbu, kad žmogui su negalia būtų galimybė gyvai atvykti į organizaciją ir praleisti dieną kartu darbo aplinkoje. Per trejus metus į DUOday iniciatyvą įsitraukė virš šimto organizacijų: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Švedijos Karalystės ir Prancūzijos ambasados Lietuvoje, „Swedbank” Lietuvoje, „Telia Lietuva“, „Western Union Lithuania“, „Decathlon Lietuva“, „Lietuvos paštas“, „Rimi Lietuva“, „Yara Lietuva“, „CV-Online LT“, „McDonald’s“, Vilniaus universitetas ir daug kitų verslo įmonių, visuomeninių ir viešojo sektoriaus organizacijų.

Sporto prekių tinklas „Decathlon“ DUOday iniciatyvoje dalyvauja jau trečius metus bei yra įdarbinę šešis darbuotojus su negalia. „Tai nuostabi galimybė darbdaviams ne tik atrasti naujus talentus, bet ir skleisti žinią apie negalias, ypatingai nematomas, kurias mažiau pažįstame. Dalyvavimas DUOday yra paprastas ir konkretus būdas atverti savo organizacijos duris žmonėms su negalia, suteikti jiems galimybę atrasti darbo rinką, išbandyti save darbo rolėje ir vykdyti užduotis kaip bet kuris kitas darbuotojas.  Gyvenime, kaip ir sporte, mes esame stipresni kai veikiame išvien. Todėl kviečiu visus Lietuvos darbdavius jungtis prie DUOday iniciatyvos. „Decathlon“ misija yra pasiūlyti sportą kiekvienam, o mūsų, kaip darbdavio, misija yra pasiūlyti darbo galimybę kiekvienam“ – sako Nicolas Fogola, „Decathlon Lietuva“ generalinis direktorius.

Nors daugeliui organizacijų DUOday būna tik pirmas žingsnis į pažintį su žmonėmis su negalia, bet tai yra puiki potencialių darbuotojų niša ir 8 žmonės su negalia liko darbuotis DUOday metu aplankytose įmonėse. Viena iš jų – „Swedbank“ Lietuvoje.

„DUOday iniciatyva suteikia progą pažinti negalią turinčius žmones, užduoti jiems rūpimus klausimus, atrasti talentus ir suprasti, kuo mes galime jiems padėti. Būtent šios iniciatyvos dėka prie mūsų prisijungė naujasis kolega Martynas, turintis regėjimo negalią, kuris dabar rūpinasi banko skaitmeninės informacijos prieinamumo testavimu. Programos dalyviai ir mūsų darbuotojai apsikeičia patirtimi, kuri praturtina mus visus. Kviečiu prie iniciatyvos jungtis visus, kuriems rūpi įvairovė, lygybė bei įtrauktis. Ženkite dar vieną tvarų žingsnį visų mūsų labui“ – sako Inga Skisaker, „Swedbank“ Lietuvoje vadovė.

DUOday organizatoriai pabrėžia, kad darbdavys, dalyvaudamas DUOday, ne tik suteiks galimybę žmogui su negalia, bet ir geriau pažins žmones su negalia, kokių talentų jie turi bei kurie iš jų gali būti pritaikomi organizacijos veikloje, įgys praktinių žinių apie darbo vietų ar paslaugų pritaikymą žmonėms su skirtingais poreikiais.

„CV-Online LT“ vadovas Andrius Kaupys sako, kad DUOday jo vadovaujama įmonė dalyvauja kasmet ir net nebesvarsto opcijos nedalyvauti: „Mes gauname naudos iš DUOday svečio, kuris iš šono pažiūri į mūsų atrankos procesus, pasitikriname, ar jie draugiški žmonėms su skirtingais gebėjimais. Ši diena mus praturtina. Kiekviena organizacija ar įmonė gali pasiūlyti kažką unikalaus svečiui. Mes, kaip darbo rinkos ekspertai, ne tik parodome, kaip atrodo atrankų specialisto darbas, bet ir suteikiame tam žmogui profesinę konsultaciją, sutvarkome jo gyvenimo aprašymą, nukreipiame teisinga karjeros kryptimi. Dalyvaudami DUOday daug gausite: paįvairinsite savo profesinę kasdienybę, geriau suprasite žmones su negalia, o gal net rasite naują komandos narį.“

Per DUOday žmogus su negalia visą darbo dieną praleidžia organizacijoje, kuri jį pakvietė: stebi įmonės darbo procesus, pagal galimybes atlieka kai kurias užduotis, dalyvauja susitikimuose, kartu pietauja ir bendrauja su kolektyvu. Žmogų su negalia atstovaujanti organizacija, o jų prie iniciatyvos prisijungė net 24, iš anksto pristatys kandidatą – jo gebėjimus ir iššūkius. Šiais metais visi DUOday dalyvaujančių įmonių deleguoti darbuotojai bus pakviesti į renginį, kuriame organizatoriai pasakos apie skirtingas negalias ir kaip atliepti žmonių su negalia poreikius darbovietėje.

Jei norite jungtis prie DUOday priimančių organizacijų, registruokitės iki 2023-04-07 užpildę šią anketą: https://forms.office.com/e/sDDDBGC4Xj 

 

Šaltinis – https://socmin.lrv.lt/lt/naujienos/per-duoday-organizacijos-mokosi-priimti-darbuotojus-su-negalia

Naujienos iš interneto