Žygiuose „Gamtos detektyvai“ – pažintis su kiekviena kelyje sutikta saugoma ir invazine rūšimi

Atėjus pavasariui tęsiasi praėjusį rudenį prasidėjęs pažintinių žygių projektas „Gamtos detektyvai“. Žygių dalyviai tyrinėja mus supančią biologinę įvairovę, saugomas augalų, gyvūnų ir grybų rūšis, taip pat susipažįsta su Lietuvos ir Europos invazinėmis rūšimis bei šių atėjūnų natūralioms buveinėms daroma žala.

„Gamtos detektyvų“ žygiai pernai įvyko Talšos parke Šiauliuose ir Markučių parke Vilniuje, o šiemet – Palangoje, Žagarėje ir Troškūnuose. Iki vasaros vidurio planuojama surengti dar 28 pažintinius žygius įvairiose Lietuvos vietose. Žygiuose kviečiamos dalyvauti miestų ir kaimų bendruomenės, šeimos su vaikais, mokytojai su mokiniais ir visi, kurie nori geriau pažinti gamtą.

Organizatoriai žygeiviams primena, kad invazines rūšis griežtai draudžiama auginti, dauginti, naudoti arba mainyti, laikyti, veisti, vežti ar paleisti į aplinką. Todėl visų pirma, šiuos organizmus svarbu pažinti ir sugebėti atskirti nuo natūraliai Lietuvoje gyvenančių gyvūnų ir augalų.

„Gamtos detektyvų“ gidas Tomas Pocius žygio dalyviams ne tik siekia pristatyti ir papasakoti apie kiekvieną miško kelyje sutiktą į saugomų ar invazinių rūšių sąrašą įrašytą organizmą – augalą, gyvūną ar grybą, bet ir moko naudotis nemokama piliečių mokslo platforma iNaturalist, kuri padeda savarankiškai pažinti biologinę įvairovę.

Visiems prieinama mobiliojo telefono programėlė iNaturalist leidžia atpažinti nufotografuotų organizmų rūšis, o tuo pačiu jos vartotojai tampa biologinę įvairovę tyrinėjančių mokslininkų padėjėjais, nes renka mokslui naudingus gamtinius duomenis. Platforma iNaturalist dalyviams teikia galimybę komunikuoti ir su kitais Lietuvos ir užsienio gamtininkais, įvairių organizmo grupių specialistais, kurie padeda identifikuoti surastus organizmus.

Žygių metu aptiktų rūšių sąrašus bei stebėjimų koordinates galite pamatyti šiame puslapyje: https://www.inaturalist.org/projects/gamtos-detektyvai. Šį biologinės įvairovės sąrašą žygio dalyviai ir kiekvienas norintis gali ir toliau pildyti apsilankę minėtuose parkuose.

Tikimasi, kad ir renginiams pasibaigus, dalyviai ir toliau savarankiškai keliaus į gamtą bei naudodamiesi išmaniąja iNaturalist programėle fiksuos biologinės įvairovės, o ypač invazinių rūšių paplitimo, duomenis.

Projekto veiklą galite sekti „Gamtos detektyvų“ Facebook puslapyje: https://www.facebook.com/GamtosDetektyvai.

Šį projektą inicijavo Aplinkos ministerija ir Aplinkos projektų valdymo agentūra, o vykdo Gamtos paveldo fondas ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.

Jeigu norite prisijungti prie žygių, rašykite el. paštu tomas.pocius@lmnsc.lt ir siūlykite savo miesto, kaimo, mokyklos ar kitokią bendruomenę. Geriausia, jeigu bendruomenė įsikūrusi prie saugomos teritorijos arba šalia turi mišką, vertingą parką, įdomių gamtinių objektų, pažintinį taką. Jei pavyks suderinti laiką ir vietą, galima surengti žygį toje vietoje.

Galima prisijungti ir prie jau suplanuotų žygių, tačiau pirmiausia parašius pateiktu pašto adresu reikėtų įsitikinti, ar dar yra vietų naujiems dalyviams, nes jų skaičius ribotas. Viename žygyje gali dalyvauti apie 15 žmonių. Jeigu vietos yra, priimami visi norintys.

Šaltinis – https://am.lrv.lt/lt/naujienos/zygiuose-gamtos-detektyvai-pazintis-su-kiekviena-kelyje-sutikta-saugoma-ir-invazine-rusimi

Naujienos iš interneto