M. Navickienė: smurtas prieš moteris internete nesiliauja, o socialinių tinklų politika kartais gina agresorius, bet ne aukas

Vis dar labai trūksta paveikių įrankių kovoje su smurtu virtualioje erdvėje, apsaugant moteris ir mergaites nuo skaitmeninio priekabiavimo, išnaudojimo ar bauginimo. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė kasmetiniame, viename didžiausių Jungtinių Tautų renginių moterų teisių tema kvietė naudoti skaidrią turinio moderavimo politiką, riboti smurtaujančių asmenų talpinamą turinį. M. Navickienė ypač ragino prieigos prie skaitmeninių technologijų užtikrinimą pasaulyje, kartu mokant mergaites ir moteris saugiai veikti skaitmeninėje aplinkoje bei mokėti apsisaugoti.
M. Navickienė, pristatydama, kokios turėtų būti inovacijos, technologiniai pokyčiai ir švietimas skaitmeniniame amžiuje, siekiant lyčių lygybės ir visų moterų bei mergaičių įgalinimo, JT Moterų padėties komisijos dalyviams priminė apie karą Ukrainoje. Ministrė ypač pabrėžė Ukrainos moterų ir mergaičių, kurios kenčia nuo žiaurios Rusijos agresijos, patiriamus sunkumus.

„Tuo metu, kai Rusija ir toliau naikina Ukrainą naudodama ginklus ir bepiločius orlaivius, Ukrainos moterys apie tai kalba naudodamosi skaitmeninėmis technologijomis. Moterų balsas, kalbantis apie faktus ir istorijas apie siaubingus karo nusikaltimus, yra išgirstas ir turi būti girdimas ateityje“, – sakė ministrė M. Navickienė.

Kaip pavyzdį M. Navickienė pateikė duomenų bazės „Dattalion“ sukūrimą. Šiai duomenų bazei vadovauja beveik vien tik moterys, vykdančios savo unikalią misiją – dalytis karo realybe ir registruoti karo nusikaltimus. Nuotraukos ir vaizdo medžiaga iš karo kartu su patikrintų liudininkų duomenų baze atskleidė siaubo scenas Mariupolyje, Bučoje, Kramatorske, Iziume ir kitose vietose. Taip pasaulis sužinojo apie žmogaus teisių pažeidimus Ukrainoje, siunčiant žinią kiekvienam kariui, veikiančiam Ukrainoje ar kitur – pasaulis stebi ir fiksuoja. Už kiekvieną neteisėtą veiksmą bus traukiama baudžiamojon atsakomybėn. Karo nusikaltimų galiojimo laikas nebus nustatytas.

„Nors vargu, ar galima palyginti su karo žiaurumais, bet moterų išnaudojimas internete vis dar yra svarbaus mūšio laukas. Kiekvieną dieną girdime apie moteris ir mergaites, nukentėjusias nuo bauginimo ir grasinimų el. paštu ar socialinės tinkluose, seksualinį priekabiavimą internete, persekiojimą ir pan.“, – sakė ministrė M. Navickienė.

Panašiai, kaip ir apie seksualinį smurtą, apie išpuolius skaitmeniniame pasaulyje dažniausiai nutylima. Ministrė M. Navickienė pateikė kelis pasiūlymus, kaip skaitmeninės technologijos gali būti panaudotos šiai jautriai problemai spręsti.

Pasak jos, socialiniai tinklai turėtų naudoti skaidrią turinio moderavimo politiką ir riboti smurtaujančių asmenų talpinamą turinį. Deja, kai kurios platformos smurtautojus vis dar laiko saugo ir gina jų teises.

Antra, prieiga prie skaitmeninių technologijų yra ne privilegija, o absoliuti būtinybė. Todėl mes, kaip pasaulinė bendruomenė ir atskiros šalys, turime suvienyti pastangas, kad skaitmeninės technologijos būtų prieinamos moterims ir mergaitėms visose šalyse, ypač tose, kurios susiduria su dideliais iššūkiais.

Trečia, pasak ministrės, skaitmeninis švietimas turi eiti koja kojon. Kibernetinės, privatumo ir kitos grėsmės yra didelės, todėl turime išmokyti moteris ir mergaites saugiai veikti skaitmeninėje aplinkoje ir apsisaugoti. Ministrė pažymėjo, kad Lietuva yra antra tarp EBPO šalių (49 proc.) pagal moterų dalyvavimą moterų mokslo, technologijų ir inovacijų srityse, todėl moterys aktyviai dalyvauja mokslo ir technologijų sektoriuje.

Šaltinis –  https://socmin.lrv.lt/lt/naujienos/m-navickiene-smurtas-pries-moteris-internete-nesiliauja-o-socialiniu-tinklu-politika-kartais-gina-agresorius-bet-ne-aukas

Naujienos iš interneto