Mudviejų vakaras…

Šiais metais vasario 14 dieną Lentvario miesto biblioteka kartu su savo bendruomenės nariais šventė Šv. Valentino – įsimylėjėlių arba meilės – dieną ir Lietuvos valstybės gimtadienį.

Ši šventė dabartiniu laiku yra truputį sukomercinta, tačiau ji yra labai sena ir turi gražią istoriją. Manoma, kad Šv. Valentinas buvo Romos vyskupas, kuris gyveno II a. Tuometinis Romos imperatorius Klaudijus II buvo išleidęs įsakymą, draudžiantį tuoktis. Šitaip jis siekė, kad kuo daugiau vyrų eitų kariauti ir gintų imperiją. Imperatorius manė, kad vedę vyrai – prisirišę prie savo šeimų, ir negali būti geri kariai. Vyskupas Valentinas, matydamas jaunų žmonių jausmus ir skausmą, juos sutuokdavo slapčia. Imperatorius, išgirdęs apie tokį vyskupo elgesį, jį uždarė į kalėjimą, kur vasario 14 d. Valentinas buvo nubaustas mirtimi. Po kiek laiko Valentinas buvo paskelbtas šventuoju.

 

Šventėje dalyvavo ir klasikine gitara grojo Aleksandr Šubin, puikus savo srities žinovas, mokytojas. Muzikantas koncertavo su savo dešimčia mokinių, tai: Evelina Firsenko, Augustas Petrauskas, Kevin Stasiulevič, Austėja Uscilaitė, Toma Nemcevaitė, Ernestas Karpičius, Dominykas Michalovskis, Artiom Nanartovič, Dominykas Rutkauskas ir Milana Jurevič. Tarp atliekamų kūrinių skambėjo lietuvių klasikų ir lentvariečių literatų meilės poezija. Skambant klasikinei gitarai, buvo atliekami įvairių šalių žinomi kūriniai, baladės, meilės romansai ir muzika iš kino filmų. Gausiai susirinkusi publika po kiekvieno atlikto kūrinio šiltais aplodismentais pasitikdavo ir palydėdavo atlikėjus. Nuskambėjus paskutiniam akordui, renginio organizatorius visiems dalyviams palinkėjo naujų kūrybinių galių, įteikė padėkas ir saldžias dovanėles.

Šis vakaras buvo skirtas ne tik Šv. Valentino dienai, bet ir artėjančiai Lietuvos valstybės gimimo dienai atminti. Meilė gali būti didelė, neaprėpiama – žmogui, gamtai, savo miestui, šaliai…

Rūta Minkevičienė,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto