Ypatingas magijos ir iliuzijų vakaras Lentvaryje

Lentvario bibliotekoje įvyko ypatingas magijos ir iliuzijų vakaras. Mus aplankė mūsų kraštietis Rokas Bernatonis, kuris yra puikiai Lietuvoje ir už jos ribų žinomas iliuzionistas, kurį pažįsta ir jo kilme didžiuojasi ne vienas lentvarietis.

Rokas yra net du kartus pagerinęs Gineso pasaulio rekordą (aukščiausiai į orą išmestos kortos – net 14 metrų ir 35 centimetrai. Dabar asmeninis rekordas yra 22 metrai) ir daugiausiai per minutę viena ranka išmestų kortų (124 kortos nuskriejo 3,65 metrus). Įspūdingi Roko pasirodymai susilaukė tarptautinės šlovės didžiosiose Las Vegaso scenose. Prieš metus Rokas kartu su savo kolega iš JAV Rick Smith pateko į kultinį magijos šou – „Penn & Teller: Fool us“ ir tapo pirmuoju Baltijos šalių iliuzionistu, apdovanotu „Fool Us“ nugalėtojų statulėle.

Iliuzijų vakaro metu visi susirinkusieji galėjo žavėtis Roko rankų miklumu ir bandyti perprasti vieną ar kitą iliuzijos paslaptį, kuriomis mūsų svečias dosniai dalinosi su visais, kurie taip gausiai atvyko į susitikimą su juo, nepaisydami šalto oro ir tamsaus vakaro.

Antrojoje vakaro dalyje svečias pasakojo, kad dar būdamas visai jauno amžiaus susidomėjo iliuzijos magija, kuri jį užbūrė iki šių dienų. Pirmąjį triuką jam parodė senelio draugas, kuris nenorėjo atskleisti jo paslapties, tačiau Rokas buvo užsispyręs siekdamas savo tikslo ir dėdė, galutinai išvestas iš kantrybės, buvo priverstas pasiduoti ir išduoti triuko paslaptį. Rokas pasidalino, kad norint tapti iliuzionistu, yra labai svarbi disciplina. Bet ne mažiau svarbi ir charizma, gebėjimas nukreipti dėmesį, manipuliavimas ir verslumas. Rokas pasakojo, kad iliuzionistai yra ne tik geri melagiai, bet ir puikūs psichologai, kurie labai greitai perpranta žmones. Paklausus svečio, kas jam yra tikroji magija, pašnekovas net nesuabejojęs atsakė, kad tikroji magija yra nematoma akimis. „Faktas, kad žmogus bandys apgauti, jog gali kažką, ko iš tikrųjų negali, man atrodo visiška magija“ – yra sakęs iliuzionistas. Kūno kalba taip pat turi labai didelę reikšmę triukų ir magijos pasaulyje.

Labai džiugu, kad po susitikimo Rokas savo Facebook puslapyje pasidalino, kad susitikimas su savo krašto žmonėmis jam buvo ypatingas ir brangus, kurio jis ilgai nepamirš. Dėl užimtumo, tokių susitikimų jis nebedaro, tačiau sutiko surengti šou dėl gimtojo Lentvario, dėl kurio jam niekados nieko negaila. Lentvario bibliotekai tai buvo istorinis susitikimas. Susirinkus per 240 žmonių dėl lankytojų patogumo teko keltis į Lentvario kultūros rūmus, kurie mielai sutiko mus įsileisti į savo erdves. Tačiau net ir didesnėje salėje žmonėms teko sėdėti ant laiptų ar stovėti pasirėmus į sienas.

Savo Facebook paskyroje Rokas rašė, kad po pasirodymo nuvyko į Lentvario dienos centrą, kurį globoja jau kelis metus. Į svečius jis nenuvyko tuščiomis. Vieno iš centro narių laukė tikras stebuklas, kuris R. Bernatonio dėka virto realybe, – Rokas padovanojo kompiuterį su visa programine įranga.

Tikėkimės, kad tokie darbai taps įkvėpimu ir kitiems, norintiems padėti savo bendruomenei augti ir tobulėti. „Galbūt šie žingsniai ir nedideli, bet kitam gali būti labai didelius pokyčius lemiantis veiksmas“, – savo paskyroje rašė R. Bernatonis.

Šiuo metu spaustuvėje kelią į gyvenimą skinasi vardinės R. Bernatonio kortos, kurias apipavidalino karikatūristas Rimas Valeikis. Artimiausioje ateityje iliuzionisto laukia turas po JAV, o mes iš visos širdies linkime, kad viena iš Roko svajonių – turėti savo šou Las Vegase – būtinai išsipildytų, ir kad apkeliavęs pasaulį, Rokas būtinai sugrįžtų savo vaikučių auginti Lietuvoje, kaip šiuo metu ir svajoja.

 

 

Kristina Serapinienė,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vyriausioji bibliotekininkė

Naujienos iš interneto