Kaip pasiruošti kelionei?

Sakoma, kad kelionės gerų emocijų sukelia tris kartus: planuojant, keliaujant ir peržiūrint nuotraukas ar dalijantis įspūdžiais grįžus. Tačiau, kad kelionė praeitų sklandžiai ir parsivežtumėte tik geras emocijas, svarbu jai tinkamai pasiruošti. Patarimais, ką reikia apgalvoti vykstant į svetimą šalį, dalijasi „Citadele“ banko valdybos narė Rūta Ežerskienė.

Planuokite

Kad atostogos praeitų sklandžiai, svarbu iš anksto joms pasiruošti. Planuojant kelionę svarbu atkreipti dėmesį į keletą aspektų. „Jei kelionę užsisakote per kelionių agentūrą, skrydžio bilietais, apgyvendinimu ir reikalingais dokumentais už jus bus pasirūpinta. Tačiau, jei kelionę planuojate patys, iš anksto pasitikrinkite svarbiausią informaciją apie šalį ir pasirūpinkite reikiamais dokumentais. Ne tik užsisakykite kelionės bilietus, viešbutį, bet ir pasidomėkite, kokių dar dokumentų reikia – galbūt pažymų, skiepų, vizos. Taip pat, jei keliaujate už ES ribų, kur reikalingas pasas, patikrinkite šio dokumento galiojimo datą – vykstant į kai kurias šalis, dokumentas turi galioti bent 6 mėnesius po išvykimo iš šalies“, – komentuoja R. Ežerskienė.

Susidėliokite preliminarų lankytinų objektų sąrašą. Patikrinkite jus dominančių muziejų, pramogų vietų darbo laikus – galbūt keliaujate tarptautinių švenčių laikotarpiu ir kai kurių turistinių vietų darbo valandos tomis dienomis gali būti pasikeitusios. Be to, plano turėjimas padės išvengti ginčų, jei keliaujate ne vienas – nuomonėms išsiskyrus, tiesiog remkitės išankstiniu susitarimu.

Kad sumažintumėte įtampą prieš kelionę, lagaminą kraukitės ne paskutinę minutę – pasirūpinkite patogia avalyne, įvairiais drabužiais, įsigykite reikalingų vaistų ir kosmetikos, nes ne visose šalyse pasirinkimas yra toks pat kaip Lietuvoje ir naudojamo produkto įsigyti vietoje gali nepavykti.

Įsigykite kelionės draudimą

Labai svarbu pasirūpinti kelionės draudimu – nuo visų nemalonumų neapsisaugosite, bet turėdami draudimą galite išvengti papildomų rūpesčių ir nepatogumų, taip pat, žinoma, didelių finansinių išlaidų.

Jei turite kredito kortelę, dažnai kartu su ja gaunate ir papildomą paslaugą – kelionių draudimą. Tokiu atveju papildomai draustis nebereikia. „Dauguma kredito kortelių turi papildomą paslaugą – kelionės draudimą, tad, jei turite kortelę, tiesiog pasitikrinkite, ar draudimas galioja visiems kartu keliaujantiems šeimos nariams, ar įtrauktos papildomos reikalingos apsaugos ir panašiai. Pavyzdžiui, jei vykstate slidinėti ar ketinate užsiimti kitu aktyviu sportu, tuomet reiktų pasidomėti dėl papildomo draudimo“, – sako R. Ežerskienė.

Atsiskaitinėsite kortele ar grynaisiais?

Labai smagu atostogų metu neskaičiuoti ir atsipalaiduoti, tačiau planuoti reiktų atsakingai – apsispręskite bent dėl preliminaraus atostogų biudžeto ir stenkitės nuo jo per daug nenukrypti.

Svečioje šalyje, jeigu įmanoma, geriau naudokitės banko kortele, o ne grynaisiais pinigais: taip labiau apsaugosite savo lėšas vagystės ar pametimo atveju – kortelę visuomet galite greitai užblokuoti, o pamestų grynųjų nesusigrąžinsite. Tiesa, priklausomai nuo šalies, šiek tiek grynųjų turėti būtina – pasidomėkite tuo dar prieš kelionę.

Keliaudami po tolimesnes egzotines šalis galite susidurti su atvejais, kai tam tikrose vietose galima atsiskaityti tik vienos rūšies kredito kortele. Tokios informacijos galite iš anksto ir neturėti, tad geriausias būdas apsidrausti – turėti abi populiariausias kredito korteles. Jei naudojatės Visa, kam nors iš bendrakeleivių būtų pravartu turėti Mastercard – tokiu atveju būsite pasiruošę ir išvengsite nemalonumų, jei, pavyzdžiui, kokiame nedideliame viešbutyje netiktų vienos ar kitos rūšies kortelė.

Jei keliaujate į šilto klimato šalį ir nešiotis kortelę ar grynuosius nėra patogu, verta pasidomėti bankų siūlomais technologiniais sprendimais. Pavyzdžiui, daug laiko praleidžiant paplūdimyje, labai patogu naudoti mokėjimo žiedą, kurį susiejate su turima kredito kortele. Tokiu atveju kortelės su savimi turėti nereikia, užtenka tik šio aksesuaro, kurio tikrai nepamesite, be to, jis yra atsparus vandeniui“, – dalijasi patarimais „Citadele“ banko atstovė.

Jei planuojate nuomotis automobilį

Jei jūsų kelionės tikslas yra sala ar kita nedidelė teritorija, kurią planuojate apvažiuoti, ko gero, nuomositės automobilį. Turėkite omenyje, kad automobilio nuomai reikalinga kredito kortelė – debeto kortelė netiks, tad pasirūpinkite pakankamu kredito limitu dar prieš kelionę.

Taip pat verta pasidomėti, ar turima kredito kortelė automatiškai turi draudimą nuomojamam automobiliui – pasitikrinkite tai savo banke, galbūt sutaupysite, nes papildomai drausti automobilio nereikės.

Na, o kai viską jau būsite suplanavę, pasirūpinkite ir gera nuotaika – juk svarbiausias kelionės tikslas yra ne tik įvykdyti planą ir aplankyti visus objektus, bet visų pirma pailsėti emociškai. „Labai svarbu kelionei pasiruošti, kad ji praeitų sklandžiai, tačiau visko nenumatysite, tad labai svarbu ir požiūris – nusiteikite gerai praleisti laiką, daugiau pabendrauti su šeimos nariais ir pailsėti nuo darbų“, – linki Rūta.

Naujienos iš interneto