Keičiasi vaiko priežiūros atostogų tvarka: vieša diskusija „Lygybė šeimoje – apsimoka“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Švedijos ambasada visus, kam aktualūs vaiko priežiūros atostogų trukmės klausimai, kviečia į viešą diskusiją „Lygybė šeimoje – apsimoka“ gyvai ar socialiniame tinkle Facebook – diskusija bus tiesiogiai transliuojama internetu.

Europos Sąjungai priėmus direktyvą, numatančią pareigą visoms šalims įtvirtinti neperleidžiamas vaiko priežiūros atostogas moterims ir vyrams bei įtraukti kitas šeimos ir darbo derinimo priemones, neperleidžiamus vaiko priežiūros mėnesius tėčiai ir mamos turės ir Lietuvoje.

Su šeimos politika susiję tyrimai atskleidė, kad neperleidžiamų atostogų įteisinimas padeda tėvams sukurti pagrindą tolygesniam atsakomybės pasiskirstymui šeimoje, stiprėja tėčio ir mamos tarpusavio ryšys, tėtis labiau įsitraukia į vaiko priežiūrą, užsimezga tvirtesni vaikų ir tėvų santykiai. Taip pat pastebėta, kad darbovietėje, kurioje dirbantiems tėvams suteikiamos galimybės lengvai derinti šeimos ir darbinius įsipareigojimus, yra produktyvūs ir laimingi darbuotojai.

„Pati svarbiausia naujovė – atsiranda neperleidžiami vaiko priežiūros atostogų mėnesiai. Tai reiškia, kad ir tėtis, ir mama, kiekvienas atskirai turės po 2 mėnesius vaiko priežiūros atostogų, kurių negalės perleisti. Šiuos mėnesius galima naudoti lanksčiai – dalimis, pvz., po dieną. Tikimės, kad tai leis tėvams lengviau ir tolygiau dalintis vaiko priežiūra. Tyrimai rodo, kad kuo tolygiau tėvai dalinasi vaiko priežiūra, tuo labiau tai prisideda prie šeimos gerovės – gerėja vaiko ir tėvo santykiai, vyro ir moters santykiai, netgi pastebėta, kad mažėja skyrybų tikimybė. Be to, teigiama, tiek tėvui, tiek motinai skirtos vaiko priežiūros atostogos mažina moterų diskriminaciją darbo rinkoje, nes darbdaviai jau žino, kad reikės vaiko priežiūros atostogų išleisti ne tik moteris, bet ir vyrus, o taip pat atsiranda geresnės moterų įsitraukimo į darbo rinką galimybės“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Visos Europos Sąjungos šalys juda link tolygesnės vaiko priežiūros – priimta Europos Sąjungos Direktyva numato, kad visos šalys turės neperleidžiamus mėnesius mamai ir tėvui, minimaliai kiekvienas iš tėvų po du mėnesius. Lietuva pasirinko trumpiausią – dviejų mėnesių – trukmę.
Pasak ministrės M. Navickienės, tai padaryta tikslingai, remiantis kitų šalių patirtimi, kad, visų pirma, reikia eiti mažais žingsneliais tolygumo link. „Pavyzdžiui, Švedija pradėjo nuo minimalaus vieno mėnesio neperleidžiamų vaiko priežiūros atostogų, o šiuo metu turi net 3 mėnesius. Žinoma, tai užtruko, reikėjo keisti visuomenės požiūrį, parodyti naudą, kai abu tėvai prižiūri vaiką. Tačiau dabar, nuvykus į Švediją, tikrai pamatysite ne vieną tėtį vaikštantį po parką su vežimėliu“, – sako ministrė M. Navickienė.

Nors, stebint mūsų šalies statistiką, atrodo, kad vaiko priežiūros atostogų išeinančių vyrų daugėja, deja, dažniausiai jie išeina atostogų antraisiais vaiko priežiūros metais, ir toliau dirba, o vaiką vis tiek prižiūri mama. Pavyzdžiui, 2021 m. „Sodros“ duomenimis, 40 proc. vaiko priežiūros išmokos gavėjų yra vyrai ir beveik visi jie – 90 proc. arba 7,5 tūkst. – dirba.

2021 m. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu atliktas sociologinis tyrimą „Moterų ir vyrų padėties skirtumai Lietuvoje“ parodė, kad absoliuti dauguma ir vyrų, ir moterų sutiko, kad vyrai turėtų imti vaiko priežiūros atostogas. Tam prieštaravo tik dešimtadalis apklaustųjų (12 proc.). Absoliuti dauguma respondentų pasisako už vyrų ir moterų lygybę (prieštarauja tik 9 proc.). Deja, stereotipų vis dar pasitaiko. Pavyzdžiui, daugiau nei penktadalis respondentų tvirtino, kad vyras privalo būti šeimos maitintojas, o virš 15 proc. apklaustųjų sakė, kad moteris turi rūpintis vaikais ir šeima. Daugiau nei penktadalis respondentų mano, kad politikė moteris yra blogiau už politiką vyrą.

Tikimasi, kad kitąmet, nuo 2023 m. sausio 1 d., įsigaliosiantys vaiko priežiūros atostogų tvarkos ir išmokų pokyčiai padės tėčiams labiau įsitraukti į vaiko priežiūrą.

Apie tai, kaip viskas keisis ir kokią naudą atneš, diskusijos metu papasakos socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, o Švedijos patirtimi pasidalins Švedijos ambasadorė Lietuvoje Inger Buxton.

Diskusijos moderatorius: www.lrt.lt vyr.redaktorius Mindaugas Jackevičius.

Diskusijos dalyviai:
• Švedijos ambasadorė Lietuvoje Inger Buxton
• Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė
• „Swedbank“ Lietuva personalo tarnybos vadovė Agnė Jonaitytė-Karalienė
• Rašytojas, trijų vaikų tėtis Tomas Dirgėla
• „Nepatogus kinas“ direktorius Gediminas Andriukaitis

Tuo pačiu metu bibliotekoje bus eksponuojama Švedijos instituto paroda „Tėvystė – lygios galimybės abiems”. Ši paroda bus eksponuojama ir Seime 2023 m. vasario 22 – kovo 8 d.

Vieša diskusija „Lygybė šeimoje – apsimoka“ – gruodžio 19 d., pirmadienį, 11.00-12.30 val. M. Mažvydo bibliotekoje (Atrijaus erdvė, 3 aukštas). Nuoroda į renginį:
Vieša diskusija „Lygybė šeimoje – apsimoka“ | Facebook
Diskusija bus tiesiogiai transliuojama internetu.

Šaltinis – https://socmin.lrv.lt/lt/naujienos/keiciasi-vaiko-prieziuros-atostogu-tvarka-viesa-diskusija-lygybe-seimoje-apsimoka

Naujienos iš interneto