Kraštietė Eglė Kondrotaitė pristatė lentvariečiams atvirlaiškių tradicijas

Spalio 3–27 d. Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Lentvario skyriuje buvo atidaryta trakietės Eglės Kondrotaitės atvirlaiškių paroda „Atvirlaiškių magija“.

Šiais laikais, kai beveik visi bendraujame naudodamiesi šiuolaikinėmis technologijos priemonėmis, gauti laišką ar atvirlaiškį (tai yra laiškas, siunčiamas ne voke) yra tam tikra atrakcija, kai mūsų tėvų ar senelių laikais tai buvo įprasta tradicinė komunikacijos priemonė. Tad trakietė, Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Eglė Kondrotaitė mielai sutiko paskolinti dalį savo sukauptos atvirlaiškių kolekcijos Lentvario bibliotekai ir taip įstaigos lankytojams pristatyti šią seną ir nykstančią bendravimo priemonę. „Iš viso turiu sukaupusi 250 atvirlaiškių iš įvairių pasaulio kampelių, nuo Europos iki Amerikos, nuo Afrikos iki Azijos, turbūt tik iš Antarktidos negavau atvirlaiškio, – šypsosi pašnekovė. – Parodai atrinkau apie 50 atvirlaiškių, kurie pristato skirtingas šalis.“

Eglė Kondrotaitė. Nuotr. iš asmeninio archyvo

Eglę aistra atvirlaiškiams užvaldė visai atsitiktinai. 2011 m. keliaudama Estijoje jai bendrakeleivė papasakojo apie interneto svetainę, kurioje užsiregistravus galima keistis atvirlaiškis. Mergina pamėgino ir ją taip „užkabino“, kad jau negalėjo sustoti. „Kiekvienas norintysis gali užsiregistruoti interneto svetainėje www.postcroassing.com. Ten reikia pažymėti, kas tau patinka, tada gauni adresą asmens, kuriam turi išsiųsti atvirlaiškį. Jį išsiuntus gauni tokį koduką, suvedi jį interneto svetainėje, tada ir tavo adresas yra registruojamas, o tu jau gauni atvirlaiškį iš kito asmens“, – paaiškino Eglė. Pats pirmas atvirlaiškis, kurį ji gavo, buvo iš tolimosios Japonijos – tai šalis, kurios kultūra mergina domėjosi dar mokyklos laikais. Tai paliko jai neišdildomą įspūdį. Ji iki šiol brangina šį atvirlaiškį.

Iš viso Eglės kolekcijoje yra atvirlaiškiai iš skirtingų šalių – Japonijos, Pietų Korėjos, Naujosios Zelandijos, Nigerijos, Amerikos bei kt. – ir iš Lietuvos, Žemaitijos. „Sistema automatiškai priskiria adresus, negali pats rinktis, kur nori siųsti, ar iš kurios šalies norėtum gauti atvirlaiškį, – sako kolekcininkė, tačiau priduria, kad svetainėje www.postcroassing.com galima nurodyti, su kokiais vaizdais norėtum gauti atvirlaiškių: ar su gamtos peizažais, ar su garsių asmenybių portretais ir pan.

 

Eglė iš pradžių neišreiškė jokių specialių pageidavimų, o jau vėliau patikslino, kad mielai lauktų atvirlaiškių su gamtos vaizdais, taip pat kad siunčiantysis ką nors parašytų ir savo gimtąja kalba. Tad buvo visai smagu, kaip pamena mergina, gauti atvirlaiškį, pvz., iš Kinijos, kuriame parašyta hieroglifais ir pateiktas vertimas anglų kalba. Kadangi atvirlaiškį galima įdėti ir siųsti ir voke, tai Eglė buvo paprašiusi, kad siuntėjas įmestų ir kokią monetą. Vienas įdomesnių atvirlaiškių, kokių ji yra gavusi, atkeliavo iš Italijos. Žmogus kartu su atvirlaiškiu atsiuntė ir savo nuotrauką. Siuntėjai iš Pietų Korėjos Eglei buvo su atvirlaiškiu atsiuntę ir savo šalies aktorių nuotraukas (dar viena merginos aistra – domėjimas Azijos šalių kinu – ji žiūrėjo ir Pietų Korėjos, ir Japonijos, ir Kinijos, ir kt. šalių filmus bei serialus). Su kai kuriais bendraminčiais Eglė buvo susibendravusi ir jie dažniau susirašydavo, pasikeisdavo atvirlaiškiais.

Labiausiai mergina atvirlaiškiais buvo susidomėjusi ir aktyviai reiškėsi platformoje 2011–2015 m., kol neišvyko metams padirbinėti į Didžiąją Britaniją. „Ten irgi norėjau pratęsti ši hobį, tačiau kažkodėl manęs nepasiekdavo laiškai Anglijos adresu, tad pamažu pristabdžiau“, – sako Eglė bei priduria, kad vis dėlto mintyse vėl kirba mintis sugrįžti prie šio užsiėmimo.

Trakų rajono gyventojai su atvirlaiškių tendencijomis supažindinami ne pirmą kartą. Prieš keletą metų, t. y. 2018 m. gegužę Trakų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta Eglės Kondrotaitės sukaupta atvirlaiškių paroda. Praėjus keleriems metams su atvirlaiškių tradicijomis buvo supažindinami ir lentvariškiai. Eglė norėtų, kad daugiau žmonių tuo susidomėtų, nes tai ne tik smagus laisvalaikio praleidimo būdas, bet kartu ir priemonė, kuri praplečia akiratį, padeda pažinti kitų šalių kultūrą.

Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ

Nuotr. iš Eglės Kondrotaitės asmeninio archyvo

Naujienos iš interneto