Į Lietuvą plūstelėjo sniegas: 10 patarimų, kaip pasirūpinti apsnigtu namų kiemu

Kalbėdamas apie sniegą dažnas neslepia susižavėjimo juo ir pripažįsta, kad sunku įsivaizduoti žiemą be baltos paklodės, tačiau kai kalba pasisuka apie kiemo priežiūrą, takelius ir pravažiavimus – žavesys pradingsta. „Ekonovus“ teritorijų priežiūros ekspertai pataria, kaip pasirūpinti kiemu žiemą, kad krentantis sniegas nekeltų vargo.

Šaltasis sezonas kupinas iššūkių. Pėstiesiems skirtomis miestų erdvėmis besirūpinanti įmonė „Ekonovus“ kasdien stebi orų sąlygas ir apie tai nuolat informuoja gyventojus. Pasak bendrovės komunikacijos vadovės Vilmos Balčiauskaitės, teritorijas prižiūrintys specialistai žino nemažai naudingų patarimų, kurie gali padėti ir buityje, rūpinantis namų kiemu.

Ką pataria bendrovės ekspertai?

  1. Geriau po truputį, bet dažnai. Prasidėjus snygiui, neilgai trukus jis padengia visą kiemą, tiesa, aplinkos tvarkymo specialistai pataria, veiksmų imtis nedelsiant ir verčiau neapleisti situacijos. Sniegą verčiau nukasti reguliariai, antraip susikaups stora paklodė ir tai padaryti gali būti sunkiau. Jeigu sninga stipriai, sniegą rekomenduojama kasti maždaug kas pora valandų.
  2. Kai tik įmanoma, ne kaskite, o stumkite sniegą. Sniego kasimas reikalauja daug fizinės ištvermės, netaisyklingai keliant didelį svorį galima patirti traumą, todėl jeigu tik yra galimybė sniegą nustumkite į vieną vietą, taip sutaupysite jėgų.
  3. Nepersistenkite. Snieguoto kiemo priežiūra, neturint patogios ir modernios technikos, o tik kastuvą, gali būti tikru iššūkiu. Ypač, kai tai tenka daryti kelis kartus per dieną ir kasdien, todėl mūsų specialistai rekomenduoja namų aplinkoje apgalvoti, kurias vietas svarbu nukasti ir nesijaudinti, jeigu nenaudojamos kiemo dalys bus apsnigtos.
  4. Pagalvokite ne tik apie grindinį. Žinoma, pradėti kasti sniegą vertėtų nuo takelių ir pravažiavimų, tačiau jeigu snaigės kristi nenustoja, nereikėtų pamiršti ir stogo, ypač senesnių ar silpnesnių konstrukcijų statinių. Sniegas gali padaryti nemenkų nuostolių, jeigu jo suskaups storas sluoksnis, kuris gali įlūžti.
  5. „Neauginkite“ varveklių. Prasidėjus temperatūros svyravimams, pastogėse gali susiformuoti varvekliai, nors jie ir atrodo žaismingai, nereikėtų jų „auginti“, nes krisdami jie gali ne tik sužeisti, bet ir pridaryti nuostolių.
  6. Turėkite druskos arba specialaus mišinio. Takelius ir dažnai praeinamas erdves gali nepakakti nukasti, čia naudinga ir pabarstyti specialiu tam skirtu mišiniu. Jeigu gyvenate daugiabutyje ir norite pasirūpinti bendra teritorija, takeliams pabarstyti galite naudoti specialiose dėžes esantį būtent tam skirtą mišinį.
  7. Uždenkite namų erdvę. Jeigu nuolat apsnininga namų terasą ar kitą nedidelį, bet dažnai naudojamą plotą, išvykstant iš namų jį galite uždengti specialiu tentu ar audeklu, kurį grįžę galėsite tiesiog nutempti – taip sutaupysite laiko ir neteks darbuotis kastuvu.
  8. Pasikvieskite pagalbos. Didelio sniego ploto nebandykite nukasti vieni, jeigu tai įmonės teritorija, galbūt verta samdyti specialistus, kurie darbą galės atlikti pasitelkdami specialią techniką. Jeigu gyvenate daugiabutyje, pasikvieskite kaimynus arba bent jau šį darbą nudirbkite kartu su visais šeimos nariais.
  9. Turėkite patogų įrankį. Svarbu pasirūpinti sniego kastuvu, kuris nebūtų sunkus ir patogaus dydžio, tai padės išvengti traumų ir palengvins darbą.
  10. Surenkite besmegenių statymo varžybas. Tiesa, nors kol kas panašu, kad to padaryti nepavyks, nes sniegas nelimpa, bet paprastas ir smagus būdas pašalinti sniegą iš kiemo – surengti besmegenio lipdymo varžybas, net nepajusite, kaip bus nuvalyti visi takeliai, o toks būdas labai nudžiugins vaikus ir kartu papuoš kiemą.

Naujienos iš interneto