Vaikų poreikiai: kaip jiems padėti suprasti pinigų vertę?

Turbūt teko stebėti tokią situaciją parduotuvėje: vaikas, kuriam tėvai nenuperka, ko paprašė, įsižeidžia ir pradeda verkti, blaškytis, reikalauti. Tėvų ištarti žodžiai „ne“, „negalima“ ir „nereikėtų“ dažniausiai turi priešingą efektą. Žinoma, ne kiekviena situacija būna tokia dramatiška, tačiau, esant tokiai aukštai infliacijai ir kylant energijos išteklių kainoms, neretai turime atsisakyti impulsyvių pirkinių, kad galėtume sutaupyti iš tiesų reikalingiems. Kaip kalbėti su vaikais apie esamą situaciją ir išvengti tokių scenų ne tik parduotuvėse, bet ir namuose? „Citadele“ banko ekspertai paruošė keletą patarimų, kurie padės kalbėtis su vaikais apie pinigus.

„Apsipirkimas, kišenpinigiai, banko kortelės – šiais laikais vaikai labai anksti susipažįsta su pinigais, ir labai svarbu, kad ir tėvai kalbėtų su atžalomis apie bendrus finansus. Supratimas apie šeimos finansus ir vaikų įtraukimas į išlaidų planavimą padės tėvams išvengti emocingų situacijų parduotuvėse ir paruošti vaikus sėkmingai valdyti finansus suaugus“, – sako „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už Baltijos šalių mažmeninę bankininkystę, Rūta Ežerskienė.

 

Paaiškinkite skirtumą tarp noro ir poreikio

 Vaikų užgaidos būna impulsyvios ir dažnai atsiranda pamačius ryškias reklamas prekybos centruose, gatvėje ar patį daiktą pas draugus ir pan., todėl svarbu nuo mažens stengtis paaiškinti, kuo norai skiriasi nuo būtinų poreikių. Pavyzdžiui, jei parduotuvėje vaikas prašo naujo žaislo, pasiūlykite sąlygą – jeigu nori naujo žaislo, turėsi atsisakyti vieno iš namuose esančių žaislų. Ši praktika išmokys vaikus įvertinti tai, ką jau turi, ir kad gyvenime dažnai turime pasirinkti iš keleto variantų.

Jei vaikas prašo nupirkti žaislą, nors jau turi labai panašų, nedrauskite iš karto – pirmiausia išsiaiškinkite, kodėl vaikas jo nori, ir pasiūlykite kompromisą. Jei vaikas vyresnis, pasiūlykite tam tikrą pinigų sumą, kurią jam duosite, kad galėtų ką nors nusipirkti arba atsidėti ir didesniam pirkiniui. Palaikykite vaiko pasirinkimą, išklausykite ir supraskite jo poreikius. Jei kasdien savo atžaloms skirtumėte bent 15 minučių nedalomo dėmesio žaidimams kartu, turėtumėte galimybę geriau vienas kitą pažinti, kartu kurti žaidimus ir taip sutaupytumėte, nes vaikas nenorėtų pirkti tiek daug naujų žaislų.

Vienas pagrindinių ekonomikos principų – atlygis skatina elgesį, todėl gana svarbu nuo mažens ugdyti vaiko supratimą apie finansinę atsakomybę ir pinigų vertę. Tai galima padaryti sudarant vaikams galimybes šiek tiek užsidirbti už iš anksto sutartus darbus. Tiesa, reikia nepamiršti, kad atlyginimas negali būti gaunamas už tuos darbus, kurie yra kasdienė vaiko pareiga, pavyzdžiui, lovos pasiklojimas, namų darbų atlikimas, savo kambario susitvarkymas ir pan.

 

Jei vaikas negali užsidirbti, mokykite jį taupyti

 Daugelis vaikų nesupranta skirtumo tarp kainos ir vertės vien dėl to, kad patys dar neturi galimybės užsidirbti. Šį supratimą galima ugdyti, mokant vaikus taupyti pinigus. Pradėjęs taupyti, vaikas

  • mokysis savarankiškumo, nes galės pinigus išleisti norimoms prekėms ar pramogoms;
  • pradės suprasti, kad kiekvienas pirkinys turi savo vertę;
  • turės galimybę išsikelti taupymo tikslus ir praktiškai suprasti santaupų ir išlaidų ryšį.

 

Padalykite kišenpinigius į tris dalis

Mokyti finansų valdymo galite nuo vaikystės, duodami vaikui kišenpinigių. Susitarkite, kad vaikas juos padalytų į tris dalis: išlaidoms padengti, taupyti (didesniems pirkiniams) ir investuoti bei aukoti. Tėvams išaiškinus pagrindinius lėšų paskirstymo principus, po kelių mėnesių bus galima pamatyti, kokį finansų planavimo tipą pasirinko vaikas. Suteikus vaikui galimybę pačiam tvarkyti kišenpinigius, bus lengviau spręsti ir spontaniškus ginčus parduotuvėse, nes vaikas pats turės galimybę iš turimų lėšų nusipirkti tai, ko nori.

Dažnai vaikai jau naudojasi banko kortelėmis ir tėveliai kišenpinigių gali duoti ne tik grynaisiais, bet ir skaitmeniniu būdu. Darydami pavedimą į vaiko sąskaitą, kartu su vaiku galite analizuoti, kokiam pirkiniui buvo nukreiptos išlaidos ir, esant reikalui, operatyviai papildyti sąskaitą.

Kalbant apie investicijas ar taupymo būdus, svarbu pradėti nuo tikslo apibrėžimo (ilgalaikis ir trumpalaikis taupymas), taip pat pasirinkti geriausią priemonę tikslams pasiekti – nuo vaiko taupyklės iki investavimo.

Nuo mažens sukurdami savo vaikams tinkamą motyvaciją ir suteikdami žinių apie sėkmingą finansų valdymą, investuojame į jų būsimą gerovę ir finansinį saugumą ateityje.

Naujienos iš interneto