Sąnarių skausmai – ar yra vaistų nuo prasto oro?

Daugelis brandesnio amžiaus žmonių įsitikinę, kad keičiantis orams, dažniausiai jiems šąlant, lyjant ima mausti ir skaudėti sąnarius. Ar iš tikrųjų orai turi įtakos sąnarių skausmams ir nuo ko tai priklauso? Vienareikšmį atsakymą būtų sudėtinga rasti, nes nuomonių yra įvairių. Tačiau, kai kalbama apie sąnarių skausmus ir jų gydymą, dažniausiai minimi vaistai, tik malšinantys skausmą. Tuo metu apie priežastis nutylima.

„Atėjus rudeniui, sutrumpėjus šviesiam paros metui, ateina daugiau pacientų, kurie kenčia sąnarių skausmus. Bet koks faktorius – ar tai oras, ar šaltis, – tik paryškina tam tikras sveikatos problemas, o kiekvienas jų turime savų. Iš tikrųjų nekaltas nei oras, nei šaltis“, – sako natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje gydytoja Jelena Tulčina.

Ruduo – tik katalizatorius

Pasak gydytojos, skausmas dažniausiai yra organizmo imuninės sistemos signalas, kad kažkas yra ne taip visai kitoje vietoje. Ir sąnarių skausmas yra tik simptomas, kad mūsų imuninė sistema neturi jėgų kovoti su kitais priešais, tokiais kaip toksinai, patekę į mūsų organizmą su maistu.

„Organizmas neturi kaip kitaip pranešti, kad jam negerai. O šaltis – paskutinis lašas, kuris tos taršos fone suveikia kaip katalizatorius. Kai kuriems prisideda ir viršsvoris, padidėjęs vasaros metu. Sunkus žmogus vaikšto kaip namas, kurio pamatai neatitinka pastato svorio. O pamatai yra jo kojos. Tada sunkus namas spaudžia, perkrauna sąnarius, kuriuose jau vyko uždegiminiai procesai dėl netinkamos mitybos. Prie to prisideda ir stresas, kuris kyla greičiau, kai aplink šalta ir drėgna, tamsu“, – aiškina J. Tulčina, jau daugiau nei tris dešimtmečius padedanti žmonėms spręsti daugybę sveikatos problemų susitvarkant mitybą.

Pasak gydytojos, sąnarių skausmo schema – paprasta. Pavyzdžiui, visą vasarą žmonės džiaugiasi maistu, valgo ką nori. Nemąsto apie padarinius, užrūgština organizmą netinkamu maisto vartojimu. Organizme dėl netinkamo maisto ir perteklinio gyvulinio maisto vartojimo atsiranda šlapimo rūgšties kristalų. Jie su krauju cirkuliuoja po visą organizmą. Patenka ir į uždegimines sąnarių struktūras. Kaulas darosi nelygus, šerpetuotas. Šlapimo rūgšties kristalai nusėda ant tų paviršių ir sukelia skausmą.

Ligos skirtingos, gydymas – toks pats

Kenčiančius sąnarių skausmus pacientus, kurių tūkstančiams padėjo per savo karjerą, J. Tulčina skirsto į kelias grupes. Pirmoji – sergantieji artritu.

„Tada tik skauda, jokių pakitimų daugiau nėra. Mechanizmas – toks pats. Tiesiog dėl užrūgštinto kraujo kyla uždegimas. Gydytojai skiria priešuždegiminius preparatus. Jie numalšina skausmą, bet nepašalina priežasties“, – sako gydytoja.

Kitiems tai išsilieja į tokią diagnozę, kaip podagra, ypač vyrams. Podagra dažnai vadinama aristokratų liga, kai serga žmonės, vartojantys perteklinį kiekį gyvulinių maisto produktų, nevengiantys alkoholio.

„Pertekliniai baltymai, kurie neišsivalo per inkstus, tarsi varškė sunkiasi per pirštus, sąnarius. Gydytojai ištiria kraują, randa padidintą kiekį šlapimo rūgšties. Skiria preparatus, mažinančius rūgšties kiekį. Tačiau vėl priežastis nepašalinama. Dažnai tą lydi inkstų sutrikimai. Kartais prireikia dializės, net inkstų persodinimo“, – pasakoja J. Tulčina.

Trečia kategorija – reumatoidiniai susirgimai, tokie kaip reumatoidinis artritas.

„Imuninė sistema, kuriai nuolat mušama virduliu per galvą, tarsi išprotėja, nebesupranta, ko iš jos norima. Pradeda save naikinti. Baltosios kraujo ląstelės ima žudyti pačios save. Atsiranda skausmas, sąnarių pakitimai, reumatoidinis faktorius. Konstatuojama – autoimuninis procesas. Tačiau kodėl imunitetas taip elgiasi nesiaiškinama“, – teigia natūralios medicinos specialistė.

Anot jos, podagra nuo reumatoidinių susirgimų skiriasi tik tyrimų rezultatai, o gydymas skiriamas praktiškai toks pats – steroidiniai hormonai, uždegimą ir skausmą mažinantys vaistai ir panašiai. Tačiau J. Tulčina įsitikinusi, kad pirmiausia galime padėti patys sau ne vaistais.

Ligos jaunėja, žinių trūksta

Iki šiol sąnarių skausmai būdavo brandesnio amžiaus žmonių ligų simptomai. Nes organizmas daugiau nusidėvėjęs, inkstai, šalinantys toksinus, taip pat. Tačiau sąnarių skausmai, J. Tulčinos pastebėjimu, kaip ir visos ligos „jaunėja“. Ir žinių apie jų prevenciją ir profilaktiką būtina pateikti ir visai jauniems žmonėms.

„Būtina perspėti žmones, kad nuo jų pačių priklauso, kad ta liga neatsirastų. O jai atsiradus juk dažniausiai kreipiamasi į šeimos gydytoją, kuris pagal protokolą skiria vaistus, kurie negydo, o malšina simptomus. Kai tie vaistai nebepadės, prireiks chirurginio gydymo. Dabar daug kas giriasi, kaip greitai galima pakeisti sąnarius – alkūnių, kelių, klubų… Tai – tinginiams, kurie nieko nenori daryti patys arba tiesiog nežino. Tiems, kurie nežino, aš noriu padėti, paaiškinti, kad jie suvoktų – šito gali neturėti“, – sako sveikos mitybos ekspertė.

Pasak jos, jei suskaudo sąnarius, tai – signalas, kad kraujas užrūgštintas. Kyla uždegimas, tinimas, sustingimas – daugelis jaučia rytinį sąnarių sustingimą.

„Net jauni, liekni žmonės turi tą ligą. Tepasi įvairiais tepalais, geria papildus, o apie priežastis nemąsto. Todėl juo anksčiau jie ims šalinti priežastis, o ne simptomus, juo ilgiau jų organizmas galės sėkmingai kovoti su įvairiomis infekcijomis. Kaip tai padaryti? Sužinokite, kuris maistas padeda, o kuris kenkia jūsų imunitetui. Ir pirmiausia venkite pieno produktų ir cukraus“, – sako J. Tulčina.

Naujienos iš interneto