Netikėti vynuogių panaudojimo būdai: ypatingi padažai salotoms, salsos, tiksiančios prie žuvies

Vynuogės – dažnos užkandžių lentos viešnios, tačiau tai ne vienintelis būdas, kaip jas galima panaudoti virtuvėje. Ar žinojote, kad vynuogės – puikus priedas gaminant įvairiausius padažus, puikiai tiksiančius ne tik į salotas, bet ir prie mėsos. Dar vienas populiarus vynuogių panaudojimo būdas – salsų gaminimas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vynuogės populiarios ištisus metus, ypač pasibaigus šviežio, lietuviškų uogų derliaus sezonui.

„Net ir atvėsus orui pirkėjai nepamiršta į kasdienį racioną įtraukti vaisių ir uogų. Pavyzdžiui, vynuogių, kurios paklausios išlieka ištisus metus. Norėdami, kad mėgstamų vynuogių rūšių rastų kiekvienas – esame paruošę gausų jų asortimentą, pradedant žaliosiomis, mėlynosiomis bei raudonosiomis ir baigiant įvairiausių spalvų besėklėmis vynuogėmis, kurios itin mėgstamos ir pirkėjų“, – teigia V. Budrienė.

Kokį pasaulio plotą užima vynuogynai?

 Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja sako, kad nors vynuogės dažniausiai asocijuojasi su šiltaisiais kraštais, jos augti gali ir vidutinio klimato juostoje. Svarbiausia, kad sezono metu vynmedžiams užtektų saulės šviesos ir šilumos.

„Pasaulyje  egzistuoja net 8 tūkstančių vynuogių rūšių. Mokslininkai mano, kad vynuogės augo jau prieš 65 milijonus metų, o kai kurios šiuolaikinės vynuogių veislės yra kilusios būtent iš šių savo pirmtakių. Visgi, vynuogininkyste žmonės užsiiminėti pradėjo kur kas vėliau – maždaug prieš 8 tūkstančius metų. Manoma, kad pirmieji vynuogynai buvo pasodinti Gruzijoje. O iš ten vynuogių auginimas ne ilgai trukus paplito ir visoje Europoje“, – pasakoja J. Sabaitienė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, jog skaičiuojama, kad vynuogynai užima apie 75 865 kv. km visos žemės ploto. Daugiausiai jų užauginama Ispanijoje, Italijoje, Turkijoje bei Kinijoje.

Ką pasigaminti?

Vynuoges virtuvėje panaudoti galima labai įvairiai. Kadangi yra pakankamai rūgščios, vynuogės gali subalansuoti tiek saldžių, tiek pikantiškų patiekalų skonį. Be to, vynuoges įtraukti į savo racioną verta. Jose gausu vitaminų C bei K, antioksidantų.

„Orkaitėje arba keptuvėje pakeptos vynuogės – puikus priedas prie žuvies ar mėsos patiekalų, ypač prie vištienos. Tokias vynuoges pasigaminti labai nesudėtinga. Tereikia vynuoges sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti aliejumi ir orkaitėje pakepti apie 25 min. Taip paruoštas vynuoges galite patiekti ne tik prie mėsos, bet ir pagardinti saldų skrebutį su riešutų sviestu arba pikantiško skonio skrebutį su mėgstamu išlydytu sūriu“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Galbūt skamba neįtikėtinai, tačiau vynuogės puikiai tinka ir gardinant picas. Kadangi vienas pagrindinių šio patiekalo elementų – sūris, kuris itin dera prie vynuogių, jos nuostabiai subalansuoja picos skonį ir suteikia jai gaivumo. Tokią picą taip pat vertėtų pagardinti ir pesto padažu, pabarstyti mėgstamais riešutais. Dar vienas puikus vynuogių panaudojimo būdas – gaminti įvairiausius padažus, puikiai tiksiančius salotoms. Tereikia iš vynuogių išspausti sulčių, jas sumaišyti su šlakeliu baltojo vyno acto, aliejaus bei šaukšteliu medaus. Jeigu norisi, viską dar pagardinkite druska bei pipirais.

Įvairiausius patiekalus praturinti galite ir vynuogių salsomis. Pavyzdžiui, smulkiai supjaustytas  vynuoges sumaišykite su susmulkintomis alyvuogėmis, svogūnais bei šlakeliu raudonojo vyno acto. Taip gausite sūriai salstelėjusį salsos skonį, kuris puikiai tiks prie lašišos ar kitos raudonos žuvies. J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais receptais su vynuogėmis.

Kepti Briuselio kopūstai su vynuogėmis

Jums reikės:

Briuselio kopūstų, perpjautų per pusę

Kelių puodelių besėklių raudonųjų vynuogių, perpjautų per pusę

1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus

2 skiltelių trinto česnako

½  arbatinio šaukštelio druskos

Žiupsnelio maltų pipirų

1 valgomojo šaukšto balzamiko kremo

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Dideliame dubenyje sumaišykite Briuselio kopūstus, vynuoges ir česnaką, viską pagardinkite aliejumi, druska bei pipirais. Gautą mišinį dėkite ant kepimo skardos ir kepkite 25–30 minučių, kelis kartus pamaišydami. Galiausiai iškepusius kopūstus bei vynuoges dėkite į indą ir apšlakstykite balzamiko kremu.

Salotos su vynuogėmis ir vištiena

Jums reikės:

Keptos susmulkintos vištienos

1 puodelio susmulkintų salierų

1 puodelio per pusę perpjautų raudonųjų be sėklų vynuogių

½  puodelio džiovintų spanguolių

½  puodelio skrudintų ir susmulkintų pekano riešutų

1 puodelio graikiško jogurto

½  šaukštelio druskos

½  šaukštelio maltų juodųjų pipirų

 Gaminame:

Į didelį dubenį kartu su salierais, vynuogėmis, džiovintomis spanguolėmis, smulkintais pekano riešutais suberkite supjaustytą vištieną. Tuomet visus ingredientus apipilkite graikišku jogurtu, pagardinkite druska, pipirais ir viską išmaišykite.

Vynuogių pyragas

Jums reikės:

Tešlai:

200 g smulkių miltų

200 g rupių miltų

½ a. š. druskos

3 v. š. medaus

250 g sviesto

½ citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės

5–6 v. š. ledinio vandens

Įdarui:

700 g juodųjų vynuogių be kauliukų

2 v. š. kukurūzų krakmolo

1 v. š. miltų

3–4 v. š. medaus

1 a. š. vanilės ekstrakto

½ citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės

Gaminame:

Dideliame inde sumaišykite miltus, druską, medų, citrinos sultis bei tarkuotą žievelę. Į masę suberkite šaltą kubeliais pjaustytą sviestą ir minkydami rankomis viską sumaišykite. Supilkite šaltą vandenį, dar šiek tiek paminkykite, padalinkite tešlą į dvi dalis, kiekvieną atskirai suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių. Vynuoges nuplaukite, suberkite į dubenį, apipilkite medumi, citrinos sultimis, vanilės ekstraktu, suberkite kukurūzų krakmolą, miltus, tarkuotą citrinos žievelę ir viską gerai išmaišykite. Kiekvieną atvėsusios tešlos gabalą plonai iškočiokite.

Vienu tešlos lakštu išklokite kepimo skardą, keliose vietose pabadykite šakute ir supilkite vynuogių įdarą. Iš kito tešlos lakšto išpjaukite kelias vynmedžio lapų formos figūras ir uždėkite ant pyrago viršaus ties kraštais. Apatinės ir viršutinės tešlos dalių susijungimo vietą patepkite šaltu vandeniu ir atsargiai prispauskite šakute, kad tešla suliptų. Kepkite pyragą orkaitėje, 180 °C temperatūroje maždaug 40 minučių. Skanaus!

 

Šaltinis – https://iki.lt/maisto-kultura/netiketi-vynuogiu-panaudojimo-budai-ypatingi-padazai-salotoms-salsos-tiksiancios-prie-zuvies/