Prasideda šeimoms skirtas susitikimų ciklas „Paauglystės iššūkiai ir popandeminis laikotarpis“

Vaiko teisių gynėjai kviečia Šiaurės Lietuvos šeimas į susitikimus, kurių metu bus kalbama apie paauglystės iššūkius ir COVID-19 pandemijos sukeltų emocinių sunkumų įveikimo būdus. Rugsėjo 21 d. Šiaulių ir Panevėžio apskrityse prasidedantis susitikimų ciklas ,,Paauglystės iššūkiai ir popandeminis laikotarpis“ padės tėvams, globėjams, mokytojams, o per juos – ir patiems paaugliams geriau suvokti šį brandos etapą, susikalbėti skirtingų kartų žmonėms ir gerinti šeimų psichinę sveikatą.  

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės, vaiko teisių gynėjai lankysis mokyklose, bendruomenėse, seniūnijose, kur skaitys paskaitas, kaip sutarti su paaugliu, kaip padėti vaikui išgyventi šį žavų, bet sudėtingą tarpsnį – perėjimą iš vaikystės ir suaugusiojo gyvenimą. Paskaitos paauglių šeimoms turėtų prisidėti prie vaikų psichinės sveikatos gerinimo, santykio su tėvais, seneliais, globėjais stiprinimo.

,,Siekiame atkreipti visuomenės, ypač šeimų, kuriose auga paaugliai, dėmesį į šio amžiaus tarpsnio iššūkius ir laikmečio aktualijas – mums, vaiko teisių gynėjams, ypač svarbi vaikų savijauta popandeminiu laikotarpiu, kokį poveikį karantinas  turėjo vaikų psichinei sveikatai, savijautai. Suplanuotos paskaitos – įtraukios, naudingos, parengtos didelę patirtį turinčios psichologės, ir įdomios paauglių tėvams ir globėjams, mokytojams, visiems, kas bendrauja su paaugliais“, – sako Ilma Skuodienė.

Paauglystėje keičiasi viskas – išvaizda, emocijos, bendravimo poreikiai. Atsiranda poreikis išbandyti save, naujus dalykus. Tad šiuo laikotarpiu paaugliui itin svarbu patirti tėvų dėmesį, emocinę šilumą, palaikymą. Suaugusiesiems labai svarbu suprasti ir palaikyti savo besikeičiantį vaiką.

,,Paauglio gyvenimo ratas vyksta: aš, draugai, mokykla, namai. Namai yra visų pirma šeima – vaiko tėvai, globėjai. Kai paauglys kelia sau klausimą – kas Aš esu ir kaip sekasi pereiti iš vaiko į suaugusiųjų gyvenimą, visų pirma šalia augančio žmogaus turi būti empatiška, palaikanti ir kantri šeima, artimieji. Labai svarbu bendraujant –  kalbėti ne paaugliui, o su paaugliu“, – sako mokymų metodiką sukūrusi psichologė Jūratė Baltuškienė.

Nerasdami pakankamo palaikymo ir supratimo iš pačių artimiausių žmonių paaugliai ima savirealizacijos ieškoti kitur, deja, ne visuomet tai padeda jų gerovei. Institucijų turimi duomenys rodo, kad net 79 proc. paauglių yra ragavę alkoholio (beje, mergaičių daugiau, nei berniukų), 54 proc. yra rūkę – kiek mažiau nei dešimtadalis jų rūko kasdien, 19 proc. yra bandę narkotikų. Tai rodo, kad turime skirti daugiau dėmesio visiems jauniems žmonėms, kalbėtis su jais ir padėti rasti nedestrukcinius problemų sprendimo būdus.

„Tokiais žmonėmis, kokie esame, formuojamės per ryšį su kitais, tad labai svarbu ne tik išsaugoti, bet ir stiprinti tėvų ir vaikų ryšį. Vaiko teisių gynėjai esame pasiryžę nešti šią žinią ir padėti šeimoms išgirsti paauglį, atliepti poreikius, suprasti jo kintantį pasaulį“, – sako Šiaulių apskrities vaiko teisių gynėja Virgilija Augutienė.

Pirmuoju etapu planuojamas 15 susitikimų ciklas Šiaurės Lietuvoje – Šiaulių ir Panevėžio apskrityse.  Vaiko teisių gynėjai kviečia šeimas kartu ieškoti atsakymų į pačius įvairiausius klausimus, kuriuos užduoda paaugliai ir paauglystė. Planuojama, kad kvalifikuotas, svarus ir nuoširdus vaiko teisių gynėjų žodis pasieks kelis šimtus šeimų. Paskaitų tvarkaraštį rasite čia: https://www.facebook.com/photo?fbid=456542083172445&set=a.217843163709006

Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyrius

Naujienos iš interneto