Tradicinių šokių akcija šokdins visą Lietuvą, programoje – ir ukrainiečių liaudies šokis

Kasmetė rudeninė tūkstančius tradicinių šokių entuziastų suburianti akcija „Visa Lietuva šoka“ rugsėjo 16 d. vėl kviečia įsisukti į lietuviško šokio sūkurį. Šiemet susibūrusieji į akciją bus raginami šokti ne tik Lietuvos regionų šokius, bet išmokti ir ukrainiečių liaudies šokį „Grečaniki“, taip išreiškiant palaikymą Ukrainos tautai, jos kultūrai, tradicijoms.

„Šiemet Ukrainai palaikyti daugelyje renginių skamba ukrainietiška muzika, dainos. Mūsų renginyje šoksime populiarų ukrainietišką tradicinį šokį „Grečaniki“. Juolab kad jis rodo ne tik mūsų tautų skirtumus, bet ir bendrumus: Lietuvoje šokis „Gričenikė“ taip pat labai populiarus ir mėgstamas, ypač vakaronėse. Ukrainiečių ir mūsų šokio variantų judesiai skiriasi, tačiau melodija panaši. Jų šokis turi ir smagų pridainavimą“, – pasakoja akcijos organizatorė Lietuvos nacionalinio kultūros centro atstovė Audronė Vakarinienė.

Akcijos „Visa Lietuva šoka“ metu šokti aukštaičių, dzūkų, sūduvių, žemaičių ir Mažosios Lietuvos šokius jau tapo tradicija. Taip bus ir šiais metais. Prie jau siūlytų šokių repertuaro kasmet pridedamas naujas smagus regiono šokis. Taigi kiekvienas kraštas jau turi sukaupęs 10-ies populiariausių, lengvai išmokstamų ir sudėtingesnių šokių kraitį.

Sostinėje Tautų mugės metu vyksianti akcija rugsėjo 16 d. 18 val. vilniečius ir miesto svečius pakvies į Gedimino prospektą ties Vinco Kudirkos aikšte. Čia visų lauks folkloro ansamblių „Dolija“, „Jorė“, „Kadagys“, „Labingis“, „Nalšia“, „Poringės“, „Radasta“, „Rasoda“, „Ratilio“, „Reketukas“, „Virvytė“, „Voruta“ muzikantai ir šokėjai, pasiryžę kiekvieną pamokyti įvairių nesudėtingų tradicinių šokių ir smagiai pašokdinti.

2015 m. pirmąkart įvykusi ir iki šiol tebesitęsianti akcija „Visa Lietuva šoka“ sulaukė didelio visuomenės dėmesio. Prie idėjos įgyvendinimo kiekvienais metais prisideda daugybė šalies įstaigų, bendruomenių, mėgėjų meno kolektyvų iš bemaž visų Lietuvos savivaldybių, taip pat ir užsienio lietuviai iš Jungtinės Karalystės, Velso, Vokietijos, Norvegijos, dalyvauja ir lopšelių-darželių bei mokyklų ugdytiniai. Renginio organizatoriaus – Lietuvos nacionalinio kultūros centro – turimais duomenimis, vyksta daugiau nei 100 šokių švenčių, į jas kultūros ir švietimo specialistai bei tradicinio šokio entuziastai suburia apie 20 tūkstančių akcijos dalyvių ir stebėtojų.

 

Lietuvos nacionalinio kultūros centro informacija

Naujienos iš interneto