Nuo šiol tapti vaikų globėjais bus lengviau

Nuotr. iš pixabay.com

Norintys globoti vaikus žmonės prašymą dėl globos turėtų teikti Valstybės vaiko teisių apsaugos Tarnybai, o ne savivaldybėms, kaip buvo iki šiol. Šis pokytis įneš daugiau aiškumo būsimiems globėjams ir supaprastins tapimo globėju procedūrą.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės, nauja tvarka padeda išvengti prieš tai vykdytos dokumentų persiuntimo procedūros iš vienos įstaigos į kitą bei sutrumpina gautų prašymų nagrinėjimo terminus. Taip pat tai suteikia realią galimybę atvykusiesiems rūpimais globos klausimais pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais.

„Šis pokytis – labai svarbus žingsnis, padėsiantis norintiems globoti vaikus greičiau susitvarkyti dokumentus, o vaikams – patekti į šeimą. Džiugu, kad tėvų globos netekusių vaikų kelias iki namų duris atveriančių globėjų bus trumpesnis ir sklandesnis“, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Pasak jos, neseniai priimti sprendimai leis žmonėms, norintiems tapti vaiko globėjais, lengviau įveikti administracinius iššūkius ir greičiau sulaukti specialistų išvadų dėl vaiko globos paskyrimo, taip pat bus skiriamas didesnis dėmesys pasirengimui vaiko globai bei atsakingesniam paties globėjo parinkimui – visa tai teigiamai atsilieps be tėvų globos likusiems vaikams.

Nauji pokyčiai – sklandesniam vaiko globos organizavimui

Dar keli atsakingi žingsniai globos srityje, leisiantys užtikrinti geriausius globojamų vaikų interesus – nuo šiol vertinami ne tik žmonės, ketinantys globoti vaikus, bet ir kartu su jais gyvenantys vyresni nei 16 m. asmenys. Jų prašoma pateikti rašytinį sutikimą dėl vaiko globos bei atitinkamos formos medicininę pažymą, kuri pagrįstų, jog asmuo neserga sunkiomis užkrečiamomis ar mirtinomis ligomis, dėl kurių vaiko globa nebūtų galima. Bus domimasi ir dėl šių žmonių teistumo.

Taip pat pagal naujus vaiko globos organizavimo nuostatus, vaiko globėjas bus parenkamas atsižvelgiant į jo asmenines savybes, sveikatos būklę, sugebėjimą būti globėju bei gebėjimą sukurti ryšį su tėvų globos netekusiu vaiku.

Parenkant globėją, ypatingas dėmesys bus skiriamas ir paties vaiko interesų įvertinimui.

Šiuo metu Lietuvoje yra 1249 vaikai, laukiantys globėjų ir 211 šeimų (asmenų), pasirengusių į šeimą priimti vaiką, netekusį tėvų globos: daugiausia net 32 pasiruošę globėjai Vilniaus m., Kauno m. – 14, Kauno r., Vilniaus r. po 9, Klaipėdos m., Jonavos r. po 7,  o mažiausiai būsimų globėjų – Alytaus m., Birštono sav.,  Biržų r. (po 1 šeimą (asmenį)) ir atitinkamai kitose mažesnėse savivaldybėse po kelias šeimas (asmenis) pasirengusius globoti). 

 

Naujienos iš interneto