Seimas svarsto siūlymą kompensuoti elektros energijos ir gamtinių dujų kainų augimą

Seimas pradėjo svarstyti energetikos viceministrės Ingos Žilienės pristatytas Energetikos, Gamtinių dujų ir Elektros energetikos įstatymų pataisas, kuriomis siūloma nuo liepos 1-osios valstybės biudžeto lėšomis iš dalies kompensuoti elektros energijos ir gamtinių dujų kainų augimą buitiniams ir nebuitiniams vartotojams. Pasak viceministrės, tai yra antrasis paketas, kuris yra susijęs su infliacijos pasekmių švelninimu.

„Mes siekiame sudaryti galimybes sumažinti elektros ir dujų kainas visiems elektros energijos vartotojams, tai yra ir tiems, kurie gauna reguliuojamą tarifą, ir tiems, kurie yra pasirinkę nepriklausomą tiekėją, ir vartotojams, kurie yra pasirinkę šiandien garantinį tiekimą. Taip pat yra siūloma sumažinti gamtinių dujų kainas visiems buitiniams vartotojams ir numatoma tam tikra procedūra, kaip reikėtų kompensuoti aukštas elektros ir gamtinių dujų kainas verslui“, − Seimo posėdyje kalbėjo I. Žilienė. Pasak jos, detalią administravimo ir kompensavimo tvarką turės patvirtinti Vyriausybė.

Viceministrė pažymėjo, kad kompensacinių lėšų administratorius bus Energijos skirstymo operatorius. „Jis turi visą informaciją apie kiekvieno vartotojo suvartotą kiekį, taip pat žino, kokį nepriklausomą tiekėją yra pasirinkęs vartotojas, − tvirtino I. Žilienė. − Esame numatę, kad kiekvienas nepriklausomas tiekėjas privalės siūlyti vartotojams visą savo kainą be subsidijos ir tik vėliau sąskaitoje gyventojas pamatys subsidijos dydį, nes, mūsų manymu, turi būti viešai vartotojui atskleista sąskaitose, kiek vis dėlto valstybė prisideda prie kainų mažinimo. Tokiu būdu jie galėtų kontroliuoti nepriklausomų tiekėjų taikomą kainodarą.“

Teikiamais pakeitimais siūloma nustatyti, kad kompensacijos mechanizmas gyventojams įsijungtų, jei elektros energijos ir (ar) gamtinių dujų kainos didėja daugiau kaip 40 proc. ir tokiam kompensavimui yra numatytos lėšos atitinkamų metų valstybės biudžete. Taip pat numatoma, kad kompensacija negalėtų būti didesnė kaip 60 proc. galutinės elektros energijos kainos ir (ar) 80 proc. galutinės gamtinių dujų kainos, taikomos elektros energijos ir (ar) gamtinių dujų buitiniams vartotojams.

Pagal projektus, Vyriausybė turėtų nustatyti minimalią 1 kWh elektros energijos kainą, žemiau kurios kompensacija nebebūtų taikoma, konkrečius kompensacijos dydžius už 1 kWh elektros energijos ir (ar) 1 m3 gamtinių dujų buitiniams vartotojams, kompensacijos mokėjimo laikotarpį, kuris negalėtų būti ilgesnis kaip 6 mėnesiai. Planuojama, kad kompensacijos bus taikomos nuo 2022 m. liepos 1 d. ir bus nustatomos ne ilgiau kaip pusmečiui.

Vyriausybė dujų ir elektros kainos dalies kompensavimui buitiniams vartotojams suplanavo skirti virš 570 mln. eurų, nebuitiniams –  120 mln. eurų.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus (projektai Nr. XIVP-1615, Nr. XIVP-1616, Nr. XIVP-1617) balsavo 85 Seimo nariai, prieš – 10, susilaikė 24 parlamentarai. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Ekonomikos komitete, papildomu – Biudžeto ir finansų komitete. Papildomai projektus taip pat pavesta apsvarstyti Energetikos ir darnios plėtros komisijai. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti gegužės 12 d.

LRS Informacijos ir komunikacijos departamento

Spaudos biuras

Naujienos iš interneto