Pritarta raidžių „Z“, „V“ ir kitų totalitarinių bei autoritarinių režimų simbolių demonstravimo draudimui ir atsakomybei

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) balandžio 6 d. ir balandžio 8 d. posėdžiuose apsvarstė projektus, susijusius su karo agresijos simbolių propagavimo draudimu. Susirinkimų įstatymo pakeitimo projekte (Nr. XIVP-1545) siūloma įtvirtinti draudimą demonstruoti juodai oranžinę Georgijaus (Šv. Jurgio) juostą,  kitus totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius, tarp jų – raides „Z“, „V“ ir kitus šias raides išreiškiančius elementus, kuriais yra propaguojama karinė agresija, nusikaltimai žmoniškumui ir karo nusikaltimai.

Administracinių nusižengimų kodekso 524 straipsnio pakeitimo projektai Nr. XIVP-1453 ir XIVP-1456 sujungti, ir juose siūloma nustatyti atsakomybę už tokių draudimų pažeidimus.

 Komitetas, įvertinęs Seimo narių pasiūlymus, Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijų nuomones, patobulino projektus ir Susirinkimų įstatymo projekte numatė draudimą demonstruoti totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius, naudojamus jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti, neišskiriant konkrečių simbolių, raidžių ar raides išreiškiančių elementų ir nenustatant baigtinio draustinų simbolių sąrašo. Tai padaryta įvertinus, kad gali atsirasti naujų, nei dabar Rusijos agresiją Ukrainoje išreiškiantys „Z“ ir „V“ simboliai, simbolių reikšmė gali kisti.

TTK svarstomame Administracinių nusižengimų kodekso projekte pasiūlė nustatyti atsakomybę už totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių, naudojamų jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti, platinimą, naudojimą susirinkimuose, viešosiose vietose arba kitokį viešą demonstravimą. Už šiuos administracinius nusižengimus, padarytus pirmą kartą, nustatyta bauda nuo 300 iki 700 eurų fiziniams asmenims ir nuo 600 iki 1200 eurų bauda juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims, o už pakartotinai padarytą veiką – fiziniams asmenims – nuo 500 iki 900 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1500 eurų.

LR Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto biuras

Naujienos iš interneto