Bus svarstoma uždrausti karą propaguojančius ženklus

Seimas svarstys Administracinių nusižengimo kodekso ir Susirinkimų įstatymo pataisas (projektai Nr. XIVP-1453 ir Nr. XIVP-1454), kuriomis siūloma uždrausti naudoti dvispalves juodai oranžinės Georgijaus (Šv. Jurgio) juostos, Rusijos Federacijos karinių pajėgų simbolį „Z“, šių simbolių pagrindu sudarytų vėliavų, ženklų ar klaidinamai panašių ženklų naudojimą platinimą, jų naudojimą susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose arba kitokį šių simbolių demonstravimą.

Taip pat siūloma didinti baudas už draudžiamos Nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR ir Rusijos karo Ukrainoje simbolikos naudojimą.

„Turime suprasti, jog gyvename ant konvencinio karo slenksčio, informacinis karas jau seniai vyksta visu pajėgumu. Negalime sau leisti lengvabūdiškai pro pirštus žiūrėti į minkštąsias karo priemones, propagandą ir įvairią su tuo susijusią simboliką. Rusijos karo Ukrainoje kontekste karinę techniką žymėjus simboliu raide Z, šiandien jau yra tapęs ne tik propagandos, bet ir Rusijos režimą, agresiją, karinių veiksmų Ukrainoje palaikymą simboliu“, – pristatydama projektą sakė Seimo narė Monika Ošmianskienė.

Kodekse siūloma įtvirtinti, kad dvispalvės juodai oranžinės Georgijaus (Šv. Jurgio) juostos, Rusijos Federacijos karinių pajėgų simbolio „Z“, šių simbolių pagrindu sudarytų vėliavų, ženklų ar klaidinamai panašių ženklų naudojimas platinimas, naudojimas susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose arba kitoks demonstravimas užtraukia baudą nuo trijų šimtų iki penkių šimtų eurų.

Projektams po pateikimo pritarė 86, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 7 Seimo nariai.

Kitu Administracinių nusižengimo kodekso projektu Nr. XIVP-1456 siūloma, kad ne tik nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR simbolių, bet ir kitų autoritarinių režimų simbolių, naudojamų propaguoti jų įvykdytą ar vykdomą karinę agresiją (dvispalvė juodai oranžinė Georgijaus (Šv. Jurgio) juosta, raidės Z ir (arba) V ar kiti šias raides išreiškiantys elementai ir kiti simboliai), platinimas, naudojimas susirinkimuose ar viešosiose vietose arba kitoks demonstravimas užtraukia baudą nuo trijų šimtų eurų iki septynių šimtų eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo šešių šimtų eurų iki vieno tūkstančio dviejų šimtų eurų.

„Autoritarinių režimų ženklai pastaruoju metu tapo civilių žudymo, karo nusikaltimų ir Kremliaus propagandos simboliais. Todėl jais besipuošiantieji labai gerai žino ką palaiko, ką atstovauja ir ką skatina. Neapykantos ir karo simbolių uždraudimas, manau, padės sustabdyti platesnę V. Putino melo kampanijos sklaidą“, – sakė viena antrojo Administracinių nusižengimo kodekso projekto iniciatorių Seimo narė Paulė Kuzmickienė.

Projektui po pateikimo pritarė 82, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 9 Seimo nariai.

Pagrindiniu svarstyti šiuos klausimus paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Projektus Seimo posėdyje siūloma svarstyti balandžio 19 d.

Naujienos iš interneto