Pasaulio lietuviai yra kaip niekada susivieniję ir deda visas pastangas padėti Ukrainai ir jos žmonėms

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkės Dalios Asanavičiūtės iniciatyva kovo 3 d. įvyko užsienio lietuvių susitikimas su įvairių Lietuvos Respublikos institucijų ir organizacijų atstovais siekiant aptarti padėtį Ukrainoje ir nuspręsti, kaip koordinuotai geriausiai ir efektyviausiai galime padėti Ukrainai ir jos žmonėms. 

Susitikime dalyvavusi Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Makarova, esanti Kyjive, pasidalino šokiruojančiomis žiniomis ir kasdieninio gyvenimo realybe iš karo zonos. Ji minėjo, kad nemažai lietuvių lieka Ukrainoje – dalis prisijungė prie teritorinės gynybos, dalis tiesiog nenori palikti savo namų ar šeimos. Kartu su Pasaulio ukrainiečių kongreso atstovais Dmytro ir Kateryna jie pasidalino pagrindiniais būdais, kaip galima padėti Ukrainai.

„Ukrainiečiai teigia, kad labai svarbu yra rinkti parašus peticijai dėl V. Putino baudžiamojo persekiojimo, remti Ukrainos nacionalinę gvardiją, nuo karo bėgančius ukrainiečius, kuriems dabar reikia visokeriopos paramos. Buvo sutarta, kad geriausia prisidėti finansiškai – taip atitinkamos organizacijos efektyviausiai padės ukrainiečiams ir galės aprūpinti juos reikalingiausiais produktais ar reikmenimis. Taip pat labai svarbu dalintis patikima ir tikra informacija apie karą Ukrainoje – dalis žmonių vis dar yra suklaidinti, ypač Rusijoje ir Baltarusijoje, jie nežino tikrosios realybės“, – ukrainiečių prašymus apibendrino D. Asanavičiūtė.

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkė Dalia Asanavičiūtė, teigia kad pasaulio lietuviai yra kaip niekada vieningi ir daro viską, kad padėtų Ukrainai ir jos žmonėms: aukoja ir renka daiktus, skatina kitas organizacijas ir bendruomenes savo šalyse remti Ukrainą, organizuoja protesto akcijas prie Rusijos ambasadų dėl pradėtos karinės invazijos į nepriklausomą valstybę, rašo jų atstovams parlamentuose dėl stipresnio palaikymo Ukrainai finansiškai, ekonomiškai, karine įranga.

Susitikime dalyvavo Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos nariai, Užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas, Krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė, Ukrainos Pasaulinio Kongreso atstovai Dmytro Bibik ir Kateryna Musiienko, Vyriausybės kanceliarijos Grėsmių valdymo ir krizių prevencijos grupės vadovas Vilmantas Vitkauskas, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke, LiJOT pirmininkas Lukas Kornelijus Vaičiakas, Pasaulio Jaunimo lietuvių bendruomenės pirmininkas Rimvydas Rubavičius, profesionalų klubų ir kitų organizacijų nariai ir geros valios lietuviai.

Susitikimas buvo transliuojamas oficialioje Lietuvos Respublikos Seimo Youtube paskyroje „Atviras Seimas“, kurioje galite peržiūrėti ir susitikimo įrašą. Susitikimo metu buvo nuspręsta susitikimus su pasaulio lietuviais koordinuojant veiksmus siekiant padėti Ukrainai rengti kas savaitę.

lrs.lt inf.

Naujienos iš interneto