J. Šiugždinienė kreipiasi į mokyklų bendruomenes: nepasiduokime kiršinimui ir nesantaikai

Kreipiuosi į visų šalies mokyklų bendruomenes. Karas Ukrainoje sukrėtė kiekvieną. Jaudinamės, nerimaujame, meldžiamės, aukojame, dalyvaujame palaikymo akcijose, ieškome kitų būdų padėti ar viešai išreikšti paramą. 

Įvykius aptariame šeimose, mokyklose. Dar kartą dėkoju švietimo įstaigoms, mokytojams, kurie randa laiko kalbėtis apie skaudžius įvykius Ukrainoje.

Esame kupini emocijų, jas išgyvena ir suaugusieji, ir vaikai. Tai suprantama. Tačiau labai svarbu jų nenukreipti priešų savo kieme, mokykloje, klasėje paieškoms ir nekurti žodžių bei jausmų karo bendruomenių viduje. Neretai mūsų bendruomenės daugiatautės.

Svarbu suprasti ir garsiai pasakyti, kad Rusijos karas prieš Ukrainą yra Putino karas. Mūsų kaimynai, kolegos ir bendraklasiai – kokios tautybės jie būtų – nėra kalti dėl agresoriaus veiksmų. Rusų kalba taip pat niekuo dėta, jos nereikia trinti iš mokyklų programų.

Labai prašau visų mokyklų bendruomenių išlaikyti pagarbius tarpusavio santykius, užtikrinti, kad nekiltų tautinės neapykantos apraiškų. Jokiu būdu nepasiduokime kiršinimui ir nesantaikai. Daug šimtmečių Lietuvoje sugyvena skirtingos tautos, kartu perėjome daug išmėginimų – neklupkime dabar, išlikime vieningi.

Atsižvelgdama į tai, kad mokyklos prašo informacinės pagalbos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šią savaitę pradės atvirų pamokų ciklą. Jis skirtas geriau susipažinti su Ukrainos istorija, bendrais Lietuvos ir Ukrainos ryšiais, dabartine padėtimi bei iš to kylančiais iššūkiais – tokiais kaip dezinformacija, krašto apsauga, psichologinė sveikata. Kviečiame siūlyti ir kitas jums aktualias temas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė
Jurgita Šiugždinienė

Naujienos iš interneto