Rusijos karui prieš Ukrainą tęsiantis, premjerė ragina išlikti ramiems dėl nepaprastosios padėties ir grynųjų pinigų šalies bankomatuose

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė spaudos konferencijoje paaiškino padėtį dėl grynųjų pinigų paklausos Lietuvos bankomatuose.

„Tikrai nereikėtų dėl to nerimauti ir jokių realių problemų šioje srityje nėra. Žmonių nusiteikimas kartais gali veikti tokius dalykus, dėl to gali susidaryti didesni ar mažesni logistiniai trikdžiai vienoje ar kitoje vietoje, bet jie yra tik techninio pobūdžio“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė

Daugiau informacijos – https://lrv.lt/lt/naujienos/lietuvos-bankas-turi-pakankamai-grynuju-euru-atsargu-aprupinimas-banknotais-nuolat-palaikomas

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad socialiniuose tinkluose sklando klaidinanti informacija apie grynųjų pinigų sumažėjimą esą dėl Rusijos atjungimo nuo tarptautinės SWIFT mokėjimų sistemos. Pastarasis sprendimas nėra priimtas, tačiau net ir tarptautinei bendruomenei dėl jo sutarus, įtakos Lietuvos bankų veiklai ir finansinėms operacijoms Lietuvoje tai neturėtų.

Ketvirtadienį Lietuvoje įsigaliojusi nepaprastoji padėtis, kaip priminė premjerė, nėra susijusi su padidėjusiomis karinėmis grėsmėmis Lietuvai.

„Nepaprastoji padėtis paskelbta ne dėl to, kad Lietuvos gyventojams, Lietuvos svečiams ar Lietuvos verslams kiltų kokia nors karinė grėsmė. Sakyčiau, visiškai priešingai, šiame kontekste susilaukiame beprecedentės savo partnerių – ir dvišalių pagrindu, ir per NATO liniją – paramos“, – sakė premjerė.

Daugiau informacijos – https://www.facebook.com/LRVyriausybe/videos/1135236407252907/

Raudonasis Kryžius kviečia į „Vienybės pajėgas“ – laukiami savanoriai, galintys prisidėti prie pirmosios pagalbos nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams. Norinčius pagelbėti premjerė ragina atkreipti dėmesį į veikiantį platų nevyriausybinių organizacijų tinklą.

„Žmones, kurie galbūt pagalvoja, „kuo aš galėčiau asmeniškai prisidėti?“, paraginčiau atkreipti dėmesį į nevyriausybines iniciatyvas, kurių dabar yra nemažai ir prie paramos vienaip ar kitaip prisidėti“, – kalbėjo premjerė I. Šimonytė.

Daugiau informacijos – https://www.facebook.com/redcross.lt/posts/4502080776570180 bei https://stipruskartu.lt/.

 

Lietuvos radijo ir televizijos komisija dėl karo kurstymo ir propagandos uždraudė retransliuoti šešias televizijas rusų kalba.

Priimtas sprendimas drausti „Belarus 24″, „NTV Mir“ „RTR Planeta“, „Rossija 24″, „PBK“, „TVCI“, retransliacijas.

Daugiau informacijos – https://www.rtk.lt/lt/naujienos/sustabdytas-sesiu-propagandiniu-rusu-kalba-retransliuojamu-televizijos-programu-laisvas-priemimas-lietuvos-teritorijoje

 

Užsienio reikalų ministerija pakartotinai ragina Ukrainoje esančius Lietuvos piliečius išvykti arba registruotis.

„Yra speciali linija Užsienio reikalų ministerijoje, kuria galima skambinti, ir yra konsulai, kurie, esant reikalui, tikrai suteiks pagalbą“, – sakė Ministrė Pirmininkė.

Daugiau informacijos – https://lrv.lt/lt/naujienos/pradeda-veikti-karstoji-linija-ukrainoje-esantiems-lietuvos-pilieciams

Naujienos iš interneto