Knygos „Aš prašau duonos“ sutiktuvės Lentvaryje ir Rūdiškėse

Lentvario ir Rūdiškių viešosiose bibliotekose gruodžio 9 ir 15 d. d. įvyko Algimanto Katiliaus knygos „Aš prašau duonos“ (sudarytoja Rasa Katiliūtė, išleido VšĮ „Pamėginčius“, 2021) pristatymas ir edukacinės dirbtuvės moksleiviams.

„Aš prašau duonos“ – tai autentiški keturiolikmečio paauglio dienoraščiai, rašyti  tremtyje, Sibire. Tai unikali knyga, kurioje atsiskleidžia kaip iš keturiolikmečio svajotojo, nuotykių ištroškusio paauglio gyvenimo sunkumai tremtyje, darbas, nepritekliai, neįtikėčiausi nutikimai kalėjimuose ir lageryje tarp    tikrų nusikaltėlių subrandina aštuoniolikmetį beveik suaugusį vyrą.

Ši knyga sudomins paauglius, nes tai bendraamžio lūpomis papasakota nuotykių kupina istorija: vagystė, įkalinimas, pabėgimas iš tremties, pavojinga kelionė besislapstant atgal į Lietuvą.

Leidinys unikalus keliais atžvilgiais: paauglio dienoraštyje kruopščiai aprašyta sibiriečių buitis bei papročiai. Keturiolikmečiui dėl vagystės tenka stoti prieš teismą ir beveik porą metų praleisti įvairiose SSRS įkalinimo įstaigose ir nepilnamečių kolonijose ir galiausiai pabėgus iš Sibiro darganotą lapkričio dieną sugrįžti į Uteną ir toliau tęsti mokslus Utenos gimnazijoje. Tai nepaprastas liudijimas apie istorines to meto realijas.

Per edukacines dirbtuves moksleiviai sužinojo daugybę dalykų: kokiuose namuose dažniausiai gyveno tremtiniai Sibire, kuo šildydavo „zemliankas“, kokio dydžio avių bandą ganydavo vienas piemenukas, kas yra „kiziakas“, kiek išeiginių turėdavo tremtinys. . Žaidimą-viktoriną rasite paspaudę šią nuorodą: https://kahoot.it/challenge/0964507?challenge-id=506d0647-c0ca-4f4d-901c-455630e272a2_1638007364342. O knygos ištraukos galima pasiklausyti čia: https://www.youtube.com/watch?v=f7ejXTciF7A

Knygos autorius Algimantas Katilius tik 1964 metais galėjo grįžti iš tremties į Lietuvą, kur dirbo projektuotoju. A. Katiliaus projektuoti Vilniaus Sporto rūmai ir Vilniaus Santuokų rūmai pelnė Respublikines premijas ir apdovanojimus, kiti garsūs Algimanto projektuoti statiniai yra Respublikinė Onkologinė ligoninė Vilniuje, Antakalnio poliklinika Vilniuje, Gimdymo namai Vilniuje, LR Migracijos Tarnybos administracinis pastatas, taip pat lietuviški kultūros centrai Gervėčiuose (Baltarusijoje) ir Seinuose (Lenkijoje).

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Rasa BAČIULIENĖ

Naujienos iš interneto