Nesu draustas PSD: ką daryti?

Ligonių kasos sulaukia kreipimųsi gyventojų, sužinojusių, kad jiems nutrūko privalomasis sveikatos draudimas (PSD). Žmonės klausia ligonių kasų specialistų, kaip tokiu atveju elgtis. Primename, kad draudimas gali nutrūkti laiku nesumokėjus PSD įmokos arba sumokėjus mažesnę sumą, nei nustatyta. Tokiu atveju įmoką arba trūkstamą įmokos dalį reikia sumokėti nedelsiant.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) specialistai primena, kad teisė nemokamai gydytis yra neatsiejama nuo pareigos PSD įmokas mokėti kiekvieną mėnesį. Taigi, einamojo mėnesio įmoka turi būti sumokėta iki šio mėnesio paskutinės dienos. Pasitaiko, kad pervedant PSD įmoką nurodomi neteisingi asmens duomenys, įmokos dydis ar įmokos kodas. Tokiais atvejais, nors PSD įmokos yra sumokėtos, jos gali būti neapskaitytos, todėl PSD galiojimas nutrūksta.

Jeigu draudimui nutrūkus žmogui suteikiamos kompensuojamosios sveikatos priežiūros paslaugos, vaistai, medicinos pagalbos priemonės, jam skaičiuojamos ir PSD įmokų, ir suteiktų paslaugų išlaidų skolos.

Nutrūkus PSD galiojimui ir pacientui gavus, pavyzdžiui, gydytojo specialisto konsultaciją, skolos suma nebus labai didelė. Tačiau, jeigu suteikiama daugiau ar sudėtingesnių sveikatos priežiūros paslaugų, gali tekti sumokėti ir kelis šimtus ar net kelis tūkstančius eurų. Ypač brangiai kainuotų chirurginės operacijos, onkologinių ir kitų lėtinių ligų gydymas. Paprastas būdas to išvengti – laiku mokėti PSD įmokas.

Visos PSD įmokos mokamos į „Sodros“ surenkamąsias sąskaitas. Kokie yra įmokų kodai ir kaip jas sumokėti galima sužinoti „Sodros“ interneto svetainėje arba paskambinus į „Sodros“ informacijos centrą. Įstaigos interneto svetainėje taip pat galima pasitikrinti, ar nesusikaupė PSD įmokų skola: www.sodra.lt/pasitikrink.

Pasitikrinti, ar esate draustas, galima ir ligonių kasų interneto svetainėje.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Naujienos iš interneto