Mūsų Trakų žemė

Skaitytojus pasiekė tokio pavadinimo knyga apie mūsų rajoną, o jos autorius yra žurnalistas ir leidėjas Juozas Vercinkevičius, Trakuose dirbantis daugiau kaip pusę amžiaus ir išleidęs net keturias knygas apie Trakus. Rajone turime daug žurnalistų, čia gyvenančių ir dirbančių, tačiau knygas leidžiančių beveik nėra. Pvz., garsus reporteris Kęstutis Petkūnas iš savo ilgamečio darbo „Lietuvos ryto“ dienraštyje galėtų sudaryti įdomią, skaitomą knygą, tačiau jokie kolegų raginimai nepadeda, knygos Kęstutis vis dar neleidžia… O gaila… Didelę žurnalistinę darbo patirtį turi ir Trakų savivaldybėje viešųjų ryšių specialiste dirbanti žurnalistė Sigita Nemeikaitė. Ir iš jos laukiame knygos. Lentvaryje gyvenantis „Trakų žemės“ bendradarbis, profesionalus žurnalistas Jonas Počepavičius žada skaitytojams pateikti savo gyvenimo memuarus. Laukiame…

Knygą „Mūsų Trakų žemė“ skaitau tarsi enciklopediją apie mūsų miestą ir rajono žmones. Joje nuo 1988-ųjų ne tik Trakų miesto, bet ir rajono gyvenimas atgyja įvairiausiais atspalviais. Visai 400 puslapių knygai apžvelgti būtų reikalingas ilgas ir išsamus nagrinėjimas. Mano pastebėjimai būtų sudėti į keletą, man atrodytų, svarbesnių pamąstymų.

Pirmiausia, kaip įžanginiame žodyje rašo pats knygos autorius, „daug vietos skiriama Trakų rajono Sąjūdžio istorijai… Galbūt tai, kas šioje knygoje yra apie Sąjūdį tik kukli pradžia, tik įžanga į Trakų rajono sąjūdžio istoriją“. Kai kurie Lietuvos rajonai jau seniai išleido knygas apie rajonų Sąjūdžio istorijas, o mūsų kol kas nėra… Gaila, nes laikas nenumaldomai sukasi ir kasmet į amžinybę iškeliauja buvę sąjūdininkai…

Labai įdomu iš šių dienų perspektyvos skaityti apie Trakų socialines problemas 1988-aisiais. Deja, deja, ir praėjus daugiau kaip trisdešimčiai metų daugelio jų niekas ne tik neišsprendė, bet gal net ir nesprendė. O tų pačių metų „Spartuolio“ laikraštyje, atsakydamas į redaktoriaus J. Vercinkevičiaus klausimus, tuometinis LTSR plano komiteto Gamtos apsaugos ir gamybinių jėgų išdėstymo skyriaus viršininkas Petras Budvytis tarp kitų samprotavimų pasakė: „Svarbiausia, kad Trakai neturi savito architektūriniu požiūriu veido. Tai pirmiausia rajono architektų, vykdomojo komiteto vadovų darbo vaisius. Ir štai šiandien galvojant apie Trakų architektūrinį (ir ne tik) veidą reikia pagalvoti – ar miestas jį įgijo, išugdė? Juk tiek planų, gyventojų reikalavimų ir pasiūlymų taip ir liko neįvykdyti.“

Knygoje „Mūsų Trakų žemė“ skelbiama nemažai straipsnių apie švietimą, kultūros, medicinos, sporto temas, yra pokalbių religijos temomis. Svarbią vietą užima rašiniai karaimų tema, pokalbiai apie lenkų bendrijos paieškas išskirtinėmis teisėmis. Žinoma, labai įdomu skaityti apie lenkų autonomijos kūrimą Trakų rajone ir apie tai, kaip Lentvaris mokėsi kalbėti lietuviškai, kaip lentvariškius kalbėti lietuviškai mokė lietuvių kalbos mokytoja Romutė Nargelienė.

Lieka tik stebėtis, kiek reikėjo darbo, kruopštumo, renkant daugiau kaip trisdešimties metų rašinius iš „Spartuolio“, „Trakų žemės“, „Vorutos“ laikraščių ir dedant juos į vieną knygą. Beje, labai malonu, kad daugybę straipsnių palydi tų metų nuotraukos. Knygoje rasime rašinių visomis gyvenimo temomis.

„Mūsų Trakų žemė“ – jau antra dalis (pirmoji išspausdinta 2016 m.). Tikimės, kad ateityje dar bus naujų mūsų Trakų žemės knygų. Esu žurnalistė ir žinau, kaip kuriamos knygos. Norėčiau padėkoti knygos dizainerei Jurgitai Jakienei, sukūrusiai puikų spalvotą viršelį, nors jis yra iš kartono, tačiau atrodo labai puikiai, o spaustuvė „Balto print“ parinko gerą ir šiais laikais populiarų popierių. Labai didelį darbą atliko ir knygos redaktorė Irma Stadalnykaitė bei teksto redaktorė Aušra Girdziušienė. „Vorutos“ leidykla, leisdama knygas, o ir šią, labai rūpinasi kalbos kultūros reikalavimais. Visi knygoje esantys senieji tekstai rūpestingai peržiūrėti ir pritaikyti mūsų dienų reikalavimams. Malonu skaityti. Ačiū Jurgitai, Irmai ir Aušrai.

Galime tik pasidžiaugti, kad Trakai turi žurnalistą, redaktorių, leidėją Juozą Vercinkevičių. Jo darbštumo ir kruopštumo galima tik pavydėti. Jis yra autorius leidinių apie Trakus, skirtų turistams, anglų ir vokiečių kalbomis, bažnyčios kalendorių leidėjas, knygų apie daugelį mūsų garbių žmonių sudarytojas („Mons. Vytautas Pranciškus Rūkas“ (2005), „Kardinolas Vincentas Sladkevičius“ (2014). Ir pagaliau – „Trakų žemės“ laikraščio leidėjas, vyriausiasis redaktorius ir neseniai pasirodžiusio „Vorutos“ žurnalo (iki 2020 m. – laikraštis) leidėjas ir vyriausiais redaktorius, juk iki tol 30 metų buvo leidžiamas „Vorutos“ laikraštis…

Šaunu, kad Trakus spausdintu žodžiu garsina tie žurnalistai, kurie žino daug Trakų istorijos, o drauge ir patys ją kuria… Manau, kad galiu kolegai Juozui tarti pagarbos žodį. Laukiame naujų knygų.

 

P. S. Knygą „Mūsų Trakų žemė“ galima įsigyti „Trakų žemės“ redakcijoje (Naujoji g. 16, LT-21111 Trakai, tel. 8 528 55331, 8 670 08901).

 

Joana KATINIENĖ, buvusi „Galvės“ („Spartuolio“) žurnalistė,

Trakų miesto vykdomojo komiteto pirmininkė 1989–199O m., Trakų miesto merė 1991–1992 m.

Naujienos iš interneto