Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje įteikta Vaikų literatūros premija

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje ministras Algirdas Monkevičius įteikė Vaikų literatūros premiją šių metų laureatams – rašytojai, Trakų rajono Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos biologijos mokytojai Neringai Vaitkutei ir literatūros pažinimo programos „Vaikų žemė“ įkūrėjams. Šios ministerijos įsteigtos premijos laureatai buvo paskelbti balandžio 2 d., minint Tarptautinę vaikų knygos dieną, tačiau premijos įteikimas atidėtas dėl karantino.

„Dėkoju nuostabiems šių metų laureatams. Kurkite ir toliau, dar plačiau atverkite vaikams kelius į knygų pasaulį. Knygų skaitymas augina ir ugdo, lavina vaizduotę. Skaitydamas knygas vaikas formuoja savo charakterį, atranda pasaulį. Džiugu, kad atsiranda ne tik naujų knygų vaikams, bet  ir kūrybingų vaikų skaitymo skatinimo projektų, o ši premija išlaikė tradiciją pažymėti ir skaitymo skatinimo projektus“, – sakė ministras Algirdas Monkevičius.

Neringai Vaitkutei,  devynių knygų autorei, premija paskirta už subtilų ir išmoningą tikrovės perteikimą vaizdžia kalba apysakose „Neišduosiu tavęs“ ir „Klampynių kronikos“. Kaip apibūdino komisijos pirmininkas prof. Kęstutis Urba, ši rašytoja, iki tol kūrusi magiškosios literatūros žanro kūrinius, nustebino visiškai kitokia, realistine apysaka „Neišduosiu tavęs“, kurioje labai subtiliai išreikšta pirmoji vaiko patiriama netektis. Novelių apysaka „Klampynių kronikos“, pasak literatūrologo, teikia nepaprastą skaitymo malonumą, prie šiuolaikinio vaiko priartina folkloriškąją sąmonę. Kaip sakė K. Urba, prie komisijos sprendimo iš septynių kandidatūrų laureate išrinkti Neringą Vaitkutę labai prisidėjo ir jos kūrinių „gryna, paprasta ir labai turtinga kalba“.

Antrai premijos daliai, skiriamai už vaikų literatūros skaitymo skatinimą, buvo pateiktos dvi kandidatūros. Vaikų literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“ komisijos narių dėmesį atkreipė iš karto. Kaip sakė K. Urba, šios programos įdomumas – labai įvairialypė veikla: metų pabaigoje rengiami literatūriniai festivaliai Vilniaus mokytojų namuose, vasaromis – Anykščiuose, literatūrinės stovyklos, tekstų skaitymai, panaudojant teatro, dailės elementus. Įspūdį darė ir plati geografija, aprėpianti įvairias Lietuvos vietas, ir didelis dalyvaujančių vaikų skaičius, į kai kuriuos renginius pritraukiama apie tūkstantį dalyvių. 2016 m. programą įsteigė nevyriausybinė organizacija „Mokyklų tobulinimo centras“. Jos tikslas – ieškoti inovatyvių, kūrybinius ir interaktyvius metodus pasitelkiančių būdų pažindinti vaikus ir paauglius su literatūra ir jos kūrėjais. Programoje dirba Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyriaus narys Justinas Vancevičius, rašytoja ir dailininkė Kotryna Zylė, kūrybinio rašymo dėstytoja Eglė Ramoškaitė, aktorė Sigita Pikturnaitė, knygų iliustruotoja Greta Alice, režisierė Eglė Kižaitė ir daugelis kitų. Programa taip pat turi partnerių užsienio šalyse.

Dviejų dalių Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija, tuo metu jai vadovavo ministras Algirdas Monkevičius. Šia premija norima paskatinti, kad Lietuvos rašytojai kurtų knygas vaikams. Taip pat siekiama įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškas ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

Premijos pirmos dalies dydis 60 BSI (2 340 eurų), antros dalies, skiriamos už skaitymo skatinimą, 40 BSI (1 560 eurų).

 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos

Komunikacijos skyriaus informacija

Naujienos iš interneto