Šnipą, kuris išgelbėjo pasaulį, suvaidino lietuvis

Vos prieš kelias savaites amerikiečių kabelinė ir palydovinė televizija „History Channel“ pasauliui ėmė rodyti naujo dokumentinio serialo ,,Šnipų karai” (Spy Wars with Demian Lewis) epizodą ,,Žmogus kuris išgelbėjo pasaulį” (The Man Who Saved the World). Šį dokumentinį serialą pristato garsus britų aktorius Damianas Lewisas, pasaulinio žinomumo sulaukęs po vaidmenų serialuose „Tėvynė“ (Homeland), „Milijardai“ (Billions) ir filme „Kartą Holivude“ (Once Upon a Time… in Hollywood).

Pagrindinį KGB pulkininko Olego Gordijevskio vaidmenį naujajame seriale suvaidino lietuvių aktorius Andrius Paulavičius,  žinomas iš filmų ,,Elzė iš Gilijos“, ,,Zero“, ,,Zero II“, serialų ,,Rimti reikalai“, „Trockis“ (Trotsky) ir daug kitų. Dokumentinis serialas atskleidžia įsimintinas realias istorijas apie svarbiausias tarptautines šnipų operacijas per pastaruosius keturiasdešimt metų. O. Gordijevskis buvo vienas reikšmingiausių ir labiausiai Vakarams pasitarnavusių šnipų. Manoma, kad jo perduota informacija padėjo išvengti Trečiojo pasaulinio karo.

„Rusų šnipo Olego Gordijevskio vaidmeniui Andrius Paulavičius buvo atrinktas ne tik dėl savo talento, tačiau ir dėl išskirtinio panašumo į šią įspūdingą asmenybę. Tai vienas pirmųjų lietuvių aktoriams atstovaujančios agentūros ,,Baltic Actors“ projektų Vakarų rinkoje. Taip, mes jau įpratę, kad užsienio kino kompanijos atvažiuoja ir filmuoja Lietuvoje ir renkasi mūsų aktorius. Reikia tik dėkoti lietuvių prodiuseriams, pritraukiantiems pasaulinio lygio projektus. „Baltic Actors“ agentūros tikslas yra surasti talentingiems lietuvių aktoriams vaidmenis už šalies ribų“,- teigia „Baltic Actors“ agentė Julija Šatkauskaitė.

Serialas pasakoja apie neįtikėtinus agentų karus istorijos šešėliuose. ,,Šnipų karai” buvo filmuojami Londone, Maskvoje ir Izraelyje.

O. Gordijevskis buvo KGB pulkininkas, dirbęs Sovietų Sąjungos ambasadose Danijoje, o vėliau Londone. 1974 metais Kopenhagoje jį užverbavo britų žvalgyba MI6 ir nuo tos akimirkos O. Gordijevskio gyvenimas tapo neįtikėtina istorija, pakeitusia pasaulinių įvykių eigą. Įdomus faktas, kad 2005 m. O. Gordijevskis  įspėjo Lietuvą saugotis Rusijos žvalgybos agentų veiklos mūsų šalyje. Vienu didžiausių smūgių Rusijos saugumiečiams Lietuvoje šis patyręs žvalgas laikė nušalinto prezidento Rolando Pakso apkaltą.

„Kai pradėjau versti Olego Gordijevskio istorijos puslapius, mane ji iškart įtraukė, – sako A. Paulavičius. – Man, kaip aktoriui labai įdomu aiškintis žmogiškuosius faktorius. Kodėl vienaip ar kitaip buvo pasielgta. Kiek personažas turėjo drąsos, ryžto ir pasiaukojimo. Kaip jis, būdamas KGB pulkininkas ir nuo mažens mokytas tarnauti sovietų sistemai, persilaužė, rado savyje šaltakraujiškumo, sąmoningumo ir perėjo į Vakarų pusę. Juk nebuvo viskas taip paprasta. Vaidinti tokį charakterį – didelis iššūkis. Tačiau ir nepakartojamas malonumas!“

Serialo ,,Šnipų karai“ seriją ,,Žmogus kuris išgelbėjo pasaulį“ (The Man Who Saved the World)  nemokamai galima pažiūrėti Smithsonian kanale: https://www.youtube.com/watch?v=9VdJi6Apepo

Zenpr.lt informacija

Naujienos iš interneto