Trakų Salos pilyje vyko Šviesos dienos šventė

Tamsų gruodžio 13-osios vakarą Galvės ežerą nušvietė tūkstančiai ugnelių ir įstabus fejerverkas – Trakų Salos pilyje vyko pirmoji visuomenei skirta nemokama Šv. Liucijos, Šviesos dienos, šventė. Renginį organizavo Trakų istorijos muziejus, aktyviai prisidėjęs prie Trakų – Lietuvos kultūros sostinės – renginių programos.

Didžiulį džiaugsmą renginio svečiams sukėlė ir floristo Manto Petruškevičiaus stulbinančios pilies dekoracijos

Penktadienio vakarą pro plačiai atvertus pilies vartus į renginį skubėjo miestelėnai –Penktadienio vakarą pro plačiai atvertus pilies vartus į renginį skubėjo miestelėnai –šeimos su mažyliais ir jau paaugusiais vaikais, garbūs senjorai, smalsus jaunimas. Ore tvyrojo nebylus klausimas – kas gi čia mūsų laukia? Skelbtoje programoje, norint sukurti paslaptingumo šydą, sąmoningai būta nutylėjimų. Susirinkusius šurmuliuojančius trakiečius dar tamsoje skendinčiame didžiajame kieme, skelbdamas renginio pradžią, tylai sutelkė Gintaro Remeikio saksofonas. Įstabi muzika nuvilnijo per žiūrovų širdis. Iš šventiškai padabinto balkono prakalbo Kalėdų Senelis, jam ištarus magišką „Tebūnie šviesa!“, tūkstančiais švieselių suspindo įspūdinga žaliaskarė ir instaliacijos. Šviesos įspūdį, užburiant žiūrovus judesio ir ugnies harmonija, sustiprino ugnies ir šokio studijos „Čiutyta“ (vad. Vida Bagdonienė) ugnies misterija. Primenant pagonybės laikus ir ugnies reikšmę protėviams, žiūrovai buvo pakviesti eiti toliau spindinčių Kunigaikščių rūmų vartų link, pro kuriuos, įžengus į mažąjį kiemelį, pasitiko kalėdiškai, viduramžių dvasioje papuošta erdvė ir ją užpildanti saksofono

Trakų istorijos muziejaus direktorė Alvyga Zmejevskienė dalija dovanas

melodija.Besiveržianti iš Didžiosios menės šviesa kvietė neužsilaikyti kieme ir traukti toliau. Pasitikusi svečius Trakų istorijos muziejaus direktorė Alvyga Zmejevskienė kalbėjo apie tai, kad malonu matyti gausiai susirinkusius miestiečius. Pabrėžė bendrystės svarbą ir muziejaus norą tapti savu, svarbiu kiekvieno miestelėno gyvenime. „Dirbame ne dėl savęs, ne dėl savitikslės veiklos, dirbame dėl Jūsų“, – trumpoje, bet šiltoje ir prasmingoje antrosios renginio dalies įžanginėje kalboje teigė muziejaus vadovė. Svečiams buvo trumpai papasakota apie Šv. Liucijos, Šviesos dienos šventės ištakas ir prasmę, lietuviškąsias, dar iš pagonybės laikų atėjusias tradicijas, burtus ir tikėjimus. Būta siurprizų – atlikėjos Jekaterinos Fiodorovos (sceninis vardas Aika) koncertas ir Kalėdų Senelio dovanėlės, kurias gavo visi susirinkusieji. Atmosfera buvo šeimyniškai šventiška ir džiugi, o vakarą vainikavo dar vienas siurprizas – fejerverkas didžiajame kieme. Didžiulį džiaugsmą renginio svečiams sukėlė ir floristo Manto Petruškevičiaus stulbinančios pilies dekoracijos, kurios buvo puikus fonas šventinėms nuotraukoms, asmenukėms. Energingiausieji skubėjo ir į Salos pilies paštą, iš čia buvo galima išsiųsti sveikinimo atviruką draugams, bičiuliams ar pačiam Kalėdų Seneliui. Atvirukai buvo žymimi vieninteliu Lietuvoje oficialiu Kalėdų Senelio antspaudu.Trakų istorijos muziejus nuoširdžiai dėkoja renginio rėmėjams: UAB „Nemuno banga“, UAB „Armo“, UAB „Vainėda“, „Trakų kooperacijos prekyba“ ir visiems apsilankiusiems. Ramaus šv. Kalėdų laukimo ir gražių švenčių! Iki sekančių susitikimų! Informacija apie renginius ir parodas rasite www.trakaimuziejus.lt.

 

Brigita BALČYTIENĖ,

Trakų istorijos muziejus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja

Alvydo Staniunaičio nuotr.

Naujienos iš interneto