Pasaulio lietuvių metams skirtas žurnalistų projektas „Lietuviais esame mes gimę“

Gruodžio 17 d. 17 val. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje, Žygimantų g. 1, įvyks žurnalistės Lilijos Valatkienės fotografijų parodos „Lietuviais esame mes gimę!“ pristatymas ir bus surengta vieša diskusija su buvusiu ilgamečiu Australijos lietuvių bendruomenės pirmininku Vytautu Jonu Juška apie lietuvius ir lietuvybę šiuolaikiniame pasaulyje.

Šią parodą ir diskusiją Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija kartu su L. Valatkiene ir V. J. Juška skiria ypatingai progai – 2019 metais sukanka 70 metų, kai buvo paskelbta Lietuvių Charta, kuria įsteigta Pasaulio lietuvių bendruomenė. 1949 m. birželio 14 d. Vyriausiasis Lietuvos išlaisvinimo komitetas (VLIKʼas) paskelbė Lietuvių Chartą. Tai moralinis kodeksas, kuriame įsipareigota, kad Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB) vienytų visus už Lietuvos ribų gyvenančius lietuvius, siektų išlaikyti, kurti bei ugdyti lietuvių tautos gyvastį: jos kalbą, kultūrą, papročius, tradicijas ir remti Nepriklausomos Lietuvos valstybę. Pasaulio lietuvių bendruomenė – tai lietuvius visame pasaulyje vienijanti visuomeninė nepolitinė organizacija. 2019 m. Pasaulio lietuvių bendruomenė jungia 45 šalių lietuvių bendruomenes ir lietuvius, kurie gyvena už Lietuvos ribų.

V. J. Juškos paskaitose-diskusijose keliamas klausimas, kiek pažįstame trečiąją emigruojančių lietuvių bangą ir kiek mitų apie šį reiškinį yra sukurta? Apie tai su regionų gyventojais  kultūrologas Vytautas Jonas Juška diskutavo visus šiuos metus. Jo paskaitose kalbama apie Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrimą, jos raidą ir iššūkius, pristatoma ir Lietuvių Charta.

Visas paskaitas-diskusijas lydi žurnalistės, fotomenininkės Lilijos Valatkienės fotografijų paroda, kurią sudaro dvi dalys. Pirmojoje dalyje L. Valatkienė, naudodamasi archyvų nuotraukomis, sukūrė įdomius fotopasakojimus apie pirmąją lietuvių emigrantų bangą. Antrojoje dalyje rodomos autorės fotorefleksijos, atspindinčios aplankytas vietas bei sutiktus žmones.

Paroda ir diskusijos sulaukė didelio susidomėjimo Alytuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, Panevėžyje. Dabar atkeliavo į Vilnių. Pasaulio lietuvių metų baigiamasis akordas įvyks gruodžio 17 d. Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje.

Apie Vytautą Joną Jušką

1953 m. gimė Jungtinėje Karalystėje. 1960 m. emigravo į Australiją. Baigęs Melburno Viktorijos universitetą, visą laiką skyrė visuomeniniam, kultūriniam bei politiniam darbui Australijos lietuvių bendruomenėje. Puoselėjo akademines Baltijos šalių studijas Makvorio universitete, rengė ir vedė radijo laidas lietuvių kalba, rašė į lietuvišką spaudą, tyrinėjo Australijos lietuvių problemas, skaitė paskaitas Lietuvių bendruomenėje bei tarptautinėse konferencijose. Vadovavo įvairioms Australijos organizacijoms. Į Lietuva grįžo 2011 metais, atkūrė Lietuvos pilietybę. Šiuo metu puoselėja kultūrinę veiklą, dėsto anglų kalbą, verčia tekstus iš lietuvių į anglų kalbą, dirba su Pasaulio lietuvių bendruomenėmis bei lietuviškomis kultūrinėmis organizacijomis.

Apie Liliją Valatkienę

Žurnalistė, redaktorė, fotomenininkė. Lietuvos žurnalistų sąjungos narė. 2015 m. suteiktas Lietuvos Meno kūrėjo statusas. Baigė Vilniaus universitetą, žurnalistikos specialybę. Stažavosi Fredrikstado (Norvegija) institute. 1989–2009 m. laikraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistė, žurnalų „Stilius“ ir „Stilius PLIUS“ įkūrėja ir vyriausioji redaktorė. Šiuo metu menininkė vykdo kelis kūrybinius projektus, skirtus Pasaulio lietuvių metams, skaito paskaitas, iliustruoja knygas, rašo straipsnius apie Lietuvos menininkus bei aktyviai dalyvauja parodose. Surengė 22 personalines fotografijos ir mišria technika atliktų kūrinių parodas, dalyvavo kolektyvinėse parodose, konkursuose, tarptautinėse meno  kvadrienalėse, teminėse ekspozicijose, skirtose Lietuvos valstybingumui paminėti. Jos kūrinių yra įsigiję Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, JK, Prancūzijos, Šveicarijos, JAV ir Australijos privatūs kolekcininkai.

LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyriaus informacija

Naujienos iš interneto