Seniūnaičių rinkimai ir jų veikla

Rugsėjo mėnesį įsibėgėja seniūnaičių rinkimai. Juos organizuoti įpareigoja Lietuvos Respublikos Vietos savivaldos įstatymo nuostatos, kurios sako, kad „seniūnaičių rinkimai organizuojami ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo tos dienos, kai į pirmąjį savivaldybės tarybos posėdį susirenka ir prisiekia išrinktos savivaldybės tarybos nariai“.

Kandidatus į seniūnaičius gali siūlyti tik tos seniūnaitijos, kurioje renkamas seniūnaitis, gyventojai arba bendruomeninės organizacijos. Kandidatu į seniūnaičius gali būti pilnametis seniūnaitijos gyventojas, deklaravęs gyvenamą vietą toje seniūnaitijoje, kurioje jo kandidatūra siūloma į seniūnaičius.

Seniūnaitis yra tarsi tarpininkas tarp vietos bendruomenės ir valdžios institucijų. Jis renkamas 4-erių metų kadencijai ir dirba visuomeniniais pagrindais.

Atstovaudamas seniūnaitijos gyventojų interesams, seniūnaitis turi teisę tiesiogiai dalyvauti rengiant ir svarstant sprendimų projektus, susijusius su jo atstovaujamosios vietovės bendruomenės viešaisiais reikalais, dalyvauja svarstant klausimus dėl piniginės socialinės paramos skyrimo, dalyvauja organizuojant gyventojų apklausas ir gyventojų susitikimus su savivaldybės tarybos nariais, seniūnu, savivaldybės administracijos direktoriumi, kitais savivaldybės ir valstybės institucijų ir įstaigų atstovais, dalyvauja seniūnaičių sueigoje.

Seniūnaičiai bendruomenėms rūpimus klausimus svarsto ir sprendimus priima seniūnaičių sueigoje. Seniūnaičių sueigos sprendimai yra rekomendaciniai.

Kviečiame aktyviai dalyvauti seniūnaičių rinkimuose.

Valentinas ŪSAS, Trakų seniūnijos seniūno pavaduotojas

Šaltinis – „Trakų žemė“, nr. 737 (1087), 2019 m. rugsėjo 13 d., p. 3.

Naujienos iš interneto