Trakų pilyje – nemokamas spektaklis „Kunigaikštis Karijotaitis“

Liepos 28 d. 19:00 val. Trakų Salos pilyje įvyks Mukačevės (Ukraina) dramos teatro spektaklis „Kunigaikštis Karijotaitis“. Spektaklis bus rodomas kaip dalis tarptautinio muzikos, dainos ir šokio festivalio, kurį rengia Ukrainos ir Lietuvos draugija „Meno tiltai“.

Mukačevės (Ukraina) dramos teatro spektaklio „Kunigaikštis Karijotaitis“ akimirkos

Taip pat festivalio dalimi bus choro koncertas, kuris įvyks prieš spektaklį – 18:00 val. Salos pilies Didžiojoje menėje koncertuos Černigovo L. N. Revuckio vardo muzikinio koledžo choras.
Kaip sako spektaklio kūrėjai, spektaklis „Kunigaikštis Karijotaitis“ – labai vaizdinga sceninė versija neįtikėtinų įvykių, vykusių Mukačevės Palanoko pilies statytojo Fiodoro (Teodoro) Karijotaičio laikais, kai jis šauniai priešinosi juodosioms jėgoms gindamas savo valdas. Tai istorija apie ištikimą žmogų, išmintingą valdovą ir narsų Mukačevės miesto gynėją vengrų valdymo laikais.
Spektaklis yra išskirtinis projektas, kuris buvo ruošiamas rodyti bet kokiose vietose, netgi pilių erdvėse Ukrainoje ir Lietuvoje – tose šalyse, su kuriomis susijusi istorinė Fiodoro Karijotaičio figūra. Juk Ukraina ir Lietuva – tai šalys, kurių bendrą istorinį palikimą įkūnija Fiodoras Karijotaitis – visos Ukrainos mastu išskirtinė XIV–XV a. pradžios asmenybė, Podolės kunigaikštis, valdančiosios Gediminaičių dinastijos atstovas.
Festivalio organizatorių teigimu, šis renginys turi didelę reikšmę vystant Lietuvos ir Ukrainos ryšius šiandienos sąlygomis, atsižvelgiant į europietiškus mūsų draugiškų tautų siekius.
Renginys Salos pilyje bus nemokamas.

Festivalio organizatoriai

I tarptautinis muzikos, dainos ir šokio festivalis, rengiamas Ukrainos ir Lietuvos draugijos „Meno tiltai“, vyksta liepos 24–28 dienomis Vilniuje, Trakuose ir Klaipėdoje, juo siekiama vystyti tarptautinį Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimą, stiprinti Ukrainos ir Lietuvos kultūrinius ryšius, palaikyti ukrainiečių tautinę bendruomenę Baltijos šalyse, populiarinti ukrainiečių kultūrą Lietuvoje palaikant Ukrainos kultūros fondui ir Ukrainos ambasadai Lietuvos Respublikoje, Lietuvos ambasadai Ukrainoje, ukrainiečių tradicinės kultūros klubui Klaipėdoje „Prosvita“, Klaipėdos laikrodžių muziejui, Klaipėdos savivaldybės Tautinių kultūrų centrui, visuomeninei organizacijai „Klaipėdos šventės“, Trakų istorijos muziejui, Trakų kultūros rūmams, Trakų rajono savivaldybės administracijai, Palangos savivaldybės kultūros skyriui. Festivalio organizatorius – visuomeninė organizacija „Yaskrava Kraina“ („Ryški šalis“, Ukraina).

Trakų kultūros rūmų inf.
Mukačevės dramos teatro archyvo nuotr.

Naujienos iš interneto