Šimtmečius skaičiuojančios Rykantų bažnyčios skliautais liesis muzika

Rykantų Švč. Trejybės bažnyčia

Grigiškių meno mokykla palaiko ir jungiasi prie pasaulinių iniciatyvų – skambančių bažnyčių, muziejų idėjos. Šįkart jie yra pasirengę sudrebinti šalia greitkelio Vilnius-Kaunas įsikūrusios įspūdingos ir vienos seniausių Trakų rajone Rykantų Švč. Trejybės bažnyčios skliautus ir kviečia tapti šio istorinio įvykio dalimi. Š. m. gegužės 4 d. (šeštadienį) čia skambės koncertuojančių Grigiškių meno mokyklos mokytojų ir mokinių atliekama muzika.

Ar į viršų kylanti muzika gali nupūsti dulkes ir prikelti naujam gyvenimui bažnyčios skliautus? Žinoma. Tuo įsitikinusi Vilniaus miesto savivaldybės Grigiškių meno mokykla, kurios vienas iš  svarbiausių tikslų – būti atviriems, bendruomeniškiems ir įdomiems. Minint Motinos dieną, meno atstovai, koncertuojantys mokyklos mokytojai dauge su mokiniais dovanos nepamirštamą, nemokamą koncertą „Suskambo Rykantų bažnyčios skliautai“.

Meno mokykla džiaugiasi galėdama būti šios ypatingos, renesansinės bažnyčios istorijos dalimi  ir jos sienas, skliautus bei žmonių širdis pripildyti muzika, prikelti naujam gyvenimui. Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja idėją rengti koncertą bažnyčioje laiko neįkainojama: „Šis koncertas istorinėje vietovėje ir šimtametę istoriją skaičiuojančioje Rykantų bažnyčioje – svarbus įvykis mums visiems. Džiugu, kad mokyklos bendruomenė kupina naujų idėjų ir iniciatyvų – tai suteikia jai išskirtinumo. Tikiu, kad koncertas paliks neišdildomus įspūdžius“,  – kalbėjo A. Kovalevskaja.

Dabartinę (mūrinę) bažnyčią 1585 m. pastatė Rykantų dvaro savininkas A.Tolvaišas. Bažnyčios grožiu tuo metu stebėjosi net tie asmenys, kurie buvo lankęsi svarbiausiuose Europos miestuose. Tolvaišos palikuonių neturėjo, todėl Rykantų parapija pagal tolimesnį giminystės ryšį atiteko Oginskiams, kurie išpažino katalikybę.

„Tai, kad mūsų jaunuomenė – mokytojai ir mokiniai – nori skleisti ir dovanoti savo atliekamą muziką mūsų bažnyčioje ir dalintis ja su bendruomene – labai laukiama ir sveikintina. Tokiu būdu muzikos pagalba mes visi kartu šloviname Viešpatį ir tik dar kartą įrodome, jog tai mums išties svarbu. Šis koncertas – didelė dovana mums visiems“, – kalbėjo bažnyčios klebonas Andžej Andžejevski.

Koncerte skambės vokalinė, instrumentinė, kamerinė kompozitorių J. Clarke, G. Giordani, W. A. Mocarto, L. Cohen, K. Vasiliauskaitės, V. Liaudanskaitės-Vaitkevičienės ir kt. muzika.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

Organizatoriai

Naujienos iš interneto