Kada sodinti paprikos sėklas?

Paprikos yra skani ir sveika daržovė,  nes jose gausu angliavandenių, mineralinių medžiagų, ypač kalio (200 mg %), C, B grupės, E vitaminų. Be to, paprikos – didžiausias vitamino P šaltinis (300–450 mg %). Tad jas auginti tikrai verta. Šios, iš tolo ryškiomis spalvomis viliojančios, daržovės pasižymi ilgu vegetaciniu laikotarpiu, todėl paprikos sėjamos dar šaltuoju metų laiku – nuo sausio pradžios, iki kovo vidurio. Pagal Mėnulio sėjos kalendorių geriausias laikas sėti paprikas tas, kai pirmojoje fazėje esantis mėnulis patenka į Skorpiono, Svarstyklių, Šaulio ar Avino ženklų įtaką.

Kad nepridarytumėt klaidų ir džiaugtumėtės gausiu derliumi

Paprikas užsiauginti nėra sudėtinga. Tačiau yra keli esminiai bruožai, jų auginimą skiriantys nuo kitų daržovių. Būtent jie dažniausiai lemia, kodėl derlius pradeda nokti per vėlai ir sodininkai nusivilia nesulaukę tikėtų rezultatų. Tačiau sėkmingas paprikų auginimas įmanomas net pradedantiesiems daržininkams, jei laikysitės visų nurodymų ir apsišarvuosite kantrybe.

Pati pirmoji ir bene didžiausia problema, su kuria susiduria daržovių augintojai – ilgas paprikų vegetacijos laikas. Šioms, iš šiltų kraštų atkeliavusioms daržovėms, mūsų vasaros tiesiog per trumpos. Kol sėkla išdygsta ir išauga iki į dirvą sodinamo daigo, praeina apie 60-80 dienų. Taip pat netrumpai reikia palaukti kol ima megztis vaisiai ir dar šiek tiek – kol jie pradeda nokti.

Pavėlavus pasėti sėklas ar padarius, kad ir nedidelę klaidą, gali nutikti taip, jog Jūsų paprikos tiesiog nespės sunokti. Tad jei norite viską spėti laiku ir rudenį džiaugtis gausiu derliumi, paprikas privalote pradėti sėti dar nepasibaigus žiemai. Praktiškai iš karto po Naujųjų metų.

Paprikos sėjamos po 1–2 sėklas 0,5–1,5 cm gylyje tiesiai į atskirus puodelius, pripildytus durpių substrato ir biohumuso mišinio, ar durpines tabletes. O jei turėjote minčių, kad paprikas sėsite tiesiai į dirvą, visiems laikams pamirškite tai, nes pasėtos tiesiai į daržą, šios „kaprizingos“ daržovės net nesiteiks išdygti.

Naujienos iš interneto