KĄ ŪBAUJA PELĖDOS?

Laplandinė pelėda. Kęstučio Čepėno nuotr.

Nacionaliniame saugomų teritorijų lankytojų centre (Antakalnio g. 25, Vilnius) vasario 2 d. (šeštadienį) vyks renginys – „Ką ūbauja pelėdos“, kurio metu susipažinsite su šiais paslaptingais paukščiais. Gamtos fotografas Kęstutis Čepėnas, ilgus metus fotografavęs pelėdas, pristatys pelėdų nuotraukų parodą „Raiba tyla“. Ornitologė dr. Gintarė Grašytė pasakos apie ypatingą pelėdų pasaulį.

Lietuvoje gyvena 13 pelėdų rūšių: vienos nyksta, kitos plinta, tačiau didžioji dalis – saugomos. Pelėdos – plėšrūs paukščiai, tobulai prisitaikę medžioklei: negirdimas skrydis, ypatingai jautri klausa, jautri rega, maskuojantis apdaras…

Tai nakties gyventojai, aktyvūs naktį ir sutemose. Lizdą įsirengia uoksuose, ant medžių šakų, palėpėse ar net ant žemės. O ar žinote, kad pelėdos ne tik ūbauja, bet ir švilpauja, lutuoja, netgi kniaukia… Gamtoje pelėdą lengviau išgirsti nei pamatyti.

Pelėdos labai gražūs paukščiai ir žmonių mėgstami, tačiau kokia jų vieta gamtoje? Kas slepiasi po pūkuota gražia išvaizda? Ar apuokas – pelėdos vyras? Ar pelėdoms reikia mūsų pagalbos? Kas pelėdų priešai ir kas draugai? Į šiuos ir kitus klausimus atsakys gamtininkė, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Metodinio-analitinio centro ekspertė Gintarė Grašytė.

Renginio „Ką ūbauja pelėdos“ metu bus galima ne tik išgirsti pelėdas bei pasakojimus apie jas, bet ir pamatyti kadrus iš jų gyvenimo.

Gamtos fotografas Kęstutis Čepėnas pristatys savo patirtis, fotografuojant pelėdas. Parodoje eksponuojamos įvairiose pasaulio vietose užfiksuotos pelėdos: Aliaskoje – baltoji pelėda, Kryme – balinė pelėda, Baltarusijoje – laplandinė ir uralinė pelėdos, o Lietuvoje – lututė ir žvirblinė. Kiekviena savaip vertinga, kiekviena su sava istorija.

Renginys Nacionaliniame saugomų teritorijų lankytojų centre (Antakalnio g. 25, Vilnius) prasidės 12 val.  Tai pirmasis šiais metais tradicinio ciklo „Gamta po stogu“ renginys, kurį organizuoja Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos

prie Aplinkos ministerijos informacija

Naujienos iš interneto