Mokslo metų pradžia gimnazijoje – tarp šiukšlių ir dulkių

133203122-f9fd82af-b511-4530-924e-79a27a94fa54
Iš sienų kyšantys elektros laidai, laiptai be turėklų, šiukšlėmis ir baldais užgriozdinti koridoriai, visur pilna dulkių. Tokį vaizdą pamatė trečiadienį į darbą po atostogų susirinkę Trakų rajono Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos pedagogai. Mokyklos renovacijos darbų likę dar tiek daug, kad neverta tikėtis, jog mokslo metus moksleiviai pradės tinkamai parengtose klasėse. Padėtis Lentvaryje tokia rimta, kad trečiadienį į gimnaziją atvyko desantas iš Trakų rajono savivaldybės. Tiesa, valdžia po mokyklą vaikščiojo rūškanais veidais, ne taip kaip prieš mėnesį, kai Trakų rajono merė Edita Rudelienė statybų aikštele virtusioje ugdymo įstaigoje darė asmenukes ir šypsojosi. „Jeigu savo vaiką per mokslo metų pradžios šventę atvesčiau į tokią mokyklą, jau kitą dieną parašyčiau prašymą jį perkelti į kitą“, – atsiduso vienas M.Šimelionio gimnazijos mokytojas.
Tvarkinga – tik iš išorės 600 moksleivių, rugsėjį išvysiančių išraustą lyg po karo gimnaziją, mokytis ekstremaliomis sąlygomis tenka jau nuo žiemos, kai prasidėjo pastato renovacija. Iš pradžių buvo šiltinamas pastato stogas, sienos, tad dabar mokykla iš išorės atrodo tvarkinga. Tačiau taip nėra viduje. Komisija, apsilankiusi gimnazijoje liepą, nustatė, kad atnaujinta tik dalis klasių, nebaigti sporto salės rekonstrukcijos darbai. Tikrintojai konstatavo, kad darbai tik įsisiūbuoja ir dar teks nemažai prakaituoti, kad juos pavyktų užbaigti.
Beje, šiemet gimnazijos renovacijai skirta 481 tūkst. eurų, o darbai užtruks net dvejus metus. Išraustas ir mokyklos stadionas, kuris nežinia kada taps daugiafunkciu sporto centru. Tačiau Trakų rajono valdžia atšauna, kad 1975 metais pastatyta mokykla niekada rimtai nebuvo remontuojama. Spręs, ką toliau daryti Trečiadienį Trakų rajono savivaldybės vadovai, apsilankę Lentvaryje, kartu su gimnazijos taryba tarėsi, ką daryti, kad rugsėjį moksleiviai galėtų ateiti į bent jau aptvarkytas klases. Dar prieš mėnesį rajono vadovai švelniai mokykla pavadino gaudžiančia statybų aikštele po stogu. Tada gimnazijoje lankėsi merė E.Rudelienė, jos patarėjas Tomas Naktinis, savivaldybės administracijos direktorius Darius Kvedaravičius, Statybos, ūkio plėtros ir turto valdymo skyriaus vedėjas Romualdas Zviaginas.
Tada atvykėliai kieme pastebėjo didžiulį šiukšlių kalną, kuris likęs iki šiol. Nedaug darbai pasistūmėjo ir mokyklos viduje. Keturiolikoje klasių renovacija net neprasidėjo. Iki šiol – laikina vadovė Neabejojama, kad netvarkos gimnazijoje būtų mažiau, jei mokykloje dirbtų direktorius. Pavasarį gimnazijai vadovavusį Joną Kietavičių Trakų rajono savivaldybės tarybos nariai nušalino nuo pareigų. Esą už politikavimą. Į jo vietą buvo paskirta laikina direktorė. Gimnazijos pedagogų bendruomenė sukilo prieš tokį politikų sprendimą, sakydami, kad stebėdami tarybos posėdį nepamatė nieko, kas galėjo duoti nors mažiausią pretekstą direktoriaus nušalinimui.
„Taip sutriko nusistovėję kolektyve darna ir sutarimas, atsirado įtampa, kuri trukdo produktyviai dirbti, nes nėra su kuo pasitarti, juo labiau kad mokykloje vyksta renovacija, laikinai direktorei sunku, ji ne į viską įsigilinusi, daug ko nežino, todėl iškilus problemai ne visada gali ją išspręsti“, — jau prieš kelis mėnesius atvirame laiške tvirtino pedagogai. Jų žodžiais, pradėjo strigti ugdymo procesas, nes mokiniams taip pat rūpi gimnazijos direktoriaus nušalinimas. „Svarbiausia, mums niekas nesiteikia suprantamai paaiškinti, už ką direktorius nušalintas ir kada pagaliau bus grąžintas į darbą, kad galėtume normaliai, be įtampos dirbti. Gal Trakų rajono savivaldybės valdininkams mes, gimnazijos bendruomenės nariai, nieko nereiškiame?“, – klausė mokytojai.

Arūnas DUMALAKAS

Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/aktualijos/2018/08/23/news/s-skvernelis-kainu-pasiutpolkei-suvaldyti-40-priemoniu–7346238/?utm_source=lrExtraLinks&utm_campaign=Copy&utm_medium=Copy

Naujienos iš interneto