Seminaras apie Europos Sąjungos ateitį ir iššūkius

Seminaras apie Europos Sąjungos ateitį ir iššūkius
Diskutuoja Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas A. Pranckevičius (kairėje), VDU profesorė A. Nugaraitė ir portalo 15min.lt žurnalistas P. Gritėnas
Balandžio 13–14 d. Kaune Europos Sąjungos Komisijos atstovybė Lietuvoje surengė seminarą regioninės žiniasklaidos atstovams, kuriame buvo kalbama apie Europos Sąjungos iššūkius, ateitį, taip pat Lietuvos kibernetinio saugumo situaciją, kainų pokyčių priežastis ir Europos kultūros paveldą.

Europos Sąjungos Komisijos atstovybė Lietuvoje kasmet organizuoja seminarus regioninės žiniasklaidos atstovams, kurių metu aptariama Europos Sąjungos padėtis, o kviestiniai lektoriai dalijasi savo įžvalgomis apie tuo metu opiausias šalies problemas.
Tradiciškai seminarą pradėjo Europos Sąjungos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, kuris savo pranešime „Europos Sąjunga: šiandien ir rytoj“ apžvelgė 2016 m. egzistencines krizes („Brexit“, pabėgėlių antplūdis, konfliktai Ukrainoje ir Sirijoje bei populistinės idėjos) ir kaip šios problemos yra sprendžiamos. 2017 m. gruodžio 11 d. ES Taryba priėmė sprendimą, siekdama sustiprinti bendradarbiavimą gynybos srityje (PESCO). Vykdant PESCO dalyvauja visos ES valstybės narės, išskyrus tris šalis – Daniją, Maltą ir Jungtinę Karalystę.
A. Pranckevičius teigė, kad didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų palaiko ES vykdomą politiką. Remiantis eurobaromet­ro atliktais tyrimais, net 64 proc. lietuvių pasitiki Europos Sąjunga, o 68 proc. tautiečių remia bendrą valiutą – eurą.
Europos Sąjungos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas pakvietė diskutuoti Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros profesorę dr. Audronę Nugaraitę, teigiančią, kad žurnalistikai svarbiausia išsaugoti profesionalumą ir kokybę, bei jai antrinantį naujienų portalo 15min.lt žurnalistą Paulių Gritėną.
Vis labiau įsigalint šiuolaikinėms technologijoms LR krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza papasakojo, kad svarbu mokėti tinkamai apsisaugoti nuo kibernetinių atakų ir kaip jas atpažinti.
Šalyje įvedus eurą dauguma gyventojų tvirtina, kad dėl to pakilo kainos, todėl į seminarą pakviestas, Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus atskleidė, kas įtakoja kainų augimą, kiek tai nulėmė nauja valiuta – euras.
2018-ieji yra paskelbti Europos kultūros paveldo metais. Kultūros paveldo departamento Registro tvarkymo, viešųjų ryšių ir edukacijos skyriaus vedėjas Albertas Jomantas žurnalistams apžvelgė numatytus šventinius renginius. Taip pat jis apgailestavo, kad per visus Nepriklausomybės metus buvo beveik nesirūpinta paveldu.
Komunikacijos konsultantas Domas Burkauskas vedė praktinius mokymus apie interneto galimybės, komunikaciją socialinėse medijose, sėkmingą vaizdo tink­laraščio kūrimą. Vėliau dalyviai turėjo pristatyti savo sukurtus tink­laraščius, buvo aiškinamasi, kas pavyko ir ką reikia tobulinti.
Kasmet seminaro dalyviai turi ne tik teorines paskaitas, jiems yra organizuojamos ekskursijos. Šiemet regioninės žiniasklaidos atstovai lankėsi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto „Santakos“ slėnyje ir susipažino su mokslininkų ir verslo partnerių sukurtomis inovacijomis.

Irma STADALNYKAITĖ,
Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ
Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje nuotr.

Naujienos iš interneto