2018-ieji – Vydūno metai

2018-tieji – Vydūno metai

Maloniai kviečiame 2018 m. kovo 22 dieną 17 valandą į Rykantų universalų daugiafunkcį centrą, kuriame įvyks  vakaronė, skirta Vydūno 150-ajam gimimo jubiliejui paminėti. Dalyvaus Vydūno draugijos narys, rytų filosofijos tyrinėtojas, VU filosofijos fakulteto katedros narys, doktorantas Tadas Snuviškis ir Trakų krašto literatų brolijos „Aukuras“ nariai.

„Tik Ugnis verčia išmanymą kreipti į dvasinę pusę. Iš to pasidarė lietuvių rimtas būdas, jų sveika skaisti dora… Visas gyvenimas, visa sąmonė, buvo ir bus suvokiamos kaip Ugnis. Ugnis – tai šviesa ir gyvybė. Ugnį kurti – tai pasaulį kurti, gyvenimą“, – taip ugnies reikšmingumą nusakė mūsų Tautos išminčius Vydūnas.

2018-ieji metai paskelbti Vydūno metais. Sukanka 150 metų, kai gimė filosofas, rašytojas, kultūros veikėjas Vydūnas, Vilhelmas Storostas (1868–1953). Vydūno metais primenama visuomenei šios iškilios asmenybės darbų ir idėjų reikšmingumą šiandienos Lietuvos žmonėms.

2016 m. gegužės 25 dienos posėdyje Vyriausybė patvirtino Vydūno 150-ųjų gimimo metinių minėjimo planą, kurį parengė Kultūros ministerija, bendradarbiaudama su suinteresuotomis institucijomis ir organizacijomis.

„Vydūnas atskleidė ir labai aiškiai bei įtikinamai parodė tautiškumo ir žmoniškumo dermės būtinumą: tautiškumas jam yra svarbus ne tik kaip vertybė pati sau, jį svarbu puoselėti kaip sąlygą universalesnei vertybei – žmoniškumui – reikštis. Tikrąjį dvasingumą įkūnijantis žmoniškumas prireikus tampa pačia patikimiausia, jokia galia neįveikiama tautos apsigynimo tvirtove. Vydūnas parašė daugybę filosofijos traktatų, studijų, straipsnių, išskirtinių, į lietuvių literatūros aukso fondą įeinančių dramų, stiprino Mažosios Lietuvos lietuvių dvasią ir tautinę savigarbą, ryžtingai stojo prieš nuožmią savo tėvynainių nutautinimo politiką, visomis išgalėmis stengėsi stiprinti nepriklausomybę atgavusios Lietuvos dvasią“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Vydūno mintys pralenkdamos laiką plečia būties ribas, plečia žmogaus tobulėjimo kelius vedančius į jo tautos gyvastį,tiek, kiek žmogus gyvas tėvynėje, kiek ji jame, jo širdyje gyva.

Vidmantas VELIČKA, Rykantų UDC renginių organizatorius

Naujienos iš interneto