Greitas ir efektyvus NATO – bendras Lietuvos ir Danijos siekis

crop_510x410_d1_dsc_5506

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Danijos Ministru Pirmininku Larsu Lokke Rasmussenu. Dvišaliame susitikime aptarti Lietuvos ir Danijos santykiai, aktualūs Europos Sąjungos klausimai, tarp jų derybos dėl „Brexito“, Europos Bendrijos ateities modelis iš jos išstojus Jungtinei Karalystei. Ypač daug dėmesio skirta gynybos stiprinimui ir tarptautinio saugumo klausimams, aptarti artėjančio NATO viršūnių susitikimo tikslai.

Po dvišalio susitikimo Prezidentė su Danijos premjeru Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazėje Zokniuose susitiks su Baltijos oro policijos misiją atliekančiais danų kariais. Šiuo metu Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę padeda apsaugoti 4 danų naikintuvai ir 60 karių.

Pasak šalies vadovės, nenuspėjamas, agresyvus ir atvirai prieš Vakarus nukreiptas priešiškas Rusijos elgesys kelia realią karinę grėsmę tiek regiono, tiek visos Europos saugumui. Tai itin aiškiai buvo pademonstruota per karines pratybas „Zapad 2017“, kurių metu buvo išbandyti agresyvūs puolamieji scenarijai prieš NATO.

Prezidentės teigimu, šiandien vienas esminių uždavinių NATO – greitas ir efektyvus karinis Aljansas, gebantis operatyviai persijungti į plataus masto kolektyvinės gynybos operacijas. Tam būtina parengti Baltijos šalių pastiprinimo strategiją, užkirsti kelią galimai regiono karinei izoliacijai, užtikrinti regioninę oro gynybą ir įvykdyti Aljanso vadaviečių reformą.

Šalies vadovė padėkojo Danijos premjerui už tvirtą paramą ir jo valstybės indėlį į Baltijos šalių saugumą. Danijos karinės oro pajėgos jau 6-ą kartą perėmė Baltijos oro policijos rotaciją. Danų kariai įsijungė į Jungtinės Karalystės vadovaujamą priešakinių pajėgų bataliono sudėtį Estijoje. Danijos karininkas vadovauja Vilniuje veikiančioje NATO vadavietei, atsakingai už itin aukštos parengties Aljanso greitojo reagavimo pajėgumų atvykimą. Šios šalies kariai ne kartą dalyvavo NATO pratybose Lietuvoje ir regione.

Lietuvą su Danija siekia intensyvūs ekonominiai ryšiai. Danija yra aštunta valstybė pagal užsienio investicijas Lietuvoje. Pernai metais danų verslo investicijos Lietuvoje sudarė 628 mln. eurų, o dvišalės prekybos apyvarta viršijo milijardą eurų.

Prezidentės spaudos tarnybos informacija

Naujienos iš interneto