ESO išbandys naują ryšio technologiją

Išmanioji_apskaita_foto

Elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pirmoji Lietuvoje pradės testuoti naują siaurajuosčio daiktų interneto technologiją (ang. Narrowband Internet of Things, NB-IoT) ir kviečia prie projekto prisijungti šia technologija susidomėjusį verslą. Bandomuoju projektu siekiama išsiaiškinti, kaip naujos ryšio technologijos gali efektyviau ir saugiau rinkti ESO apskaitos prietaisų duomenis.

 

Naujos technologijos pasirinkimą lėmė itin mažos galios ir energijos sąnaudos, efektyvi signalo skvarba per sienas ir pastatų perdangas bei galimybės susieti įrenginius tarpusavyje. Ši technologija gali pasitarnauti stebint skaitiklius, kurie kartais būna įrengti sudėtingose ar atokiose vietose, giliai po žeme. Plačią aprėptį ir ryšio skvarbą turinti technologija taip pat pasižymi aukštais saugumo standartais ir užtikrina kokybišką aptarnavimą su minimalia sutrikimų rizika. Kartu su šia technologija, ESO organizuojamame bandomajame projekte numatyta testuoti ir dar vieną daiktų interneto technologiją – CAT 1 ryšį.

„Daiktų interneto technologijos yra dar gana naujos ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui, tad svarbu išbandyti ir įvertinti, ar numatomi privalumai iš tiesų pasiekiami, kokių techninių niuansų kyla jas naudojant. Labai kviečiame bendradarbiauti visas įmones, kurios gali prisidėti testuojant naujas ryšio technologijas, – IoT platformos turėtojus, ryšio operatorius, skaitiklių gamintojus“, – sako ESO Paslaugų tarnybos direktorius Ignas Pranskevičius.

 

Bandomasis projektas, kurio metu bus testuojama iki 200 vnt. skaitiklių, suplanuotas vykdyti iki kitų metų balandžio mėnesio, bet prireikus gali būti ir pratęstas. Projekto metu skaitikliuose bus įdiegti NB-IoT ar CAT 1 ryšio moduliai ir SIM kortelė, kuri leis prisijungti prie atitinkamo ryšio tinklo. Testuojant bus vertinama, ar šiais ryšiais apskaitos prietaisų duomenis pavyksta perduoti į energijos apskaitų duomenų valdymo sistemą ir kokį poveikį ryšio savybės daro pačių apskaitos prietaisų elementams.

„Šių ryšio technologijų pritaikymas yra labai platus – nuo išmaniųjų laikrodžių, transporto stebėjimo sistemų iki išmaniųjų skaitiklių. Technologijos, kurias testuosime, yra vienos iš pagrindinių, įgalinančių daiktų internetą. Matome didelį potencialą šias technologijas pritaikyti išmanioje apskaitoje ir duomenis rinkti kur kas efektyviau, sklandžiau ir saugiau“, – sako I. Pranskevičius.

 

Akvilė ADOMAITYTĖ,

atstovė ryšiams su visuomene

Naujienos iš interneto