Trakų istorijos muziejuje suplevėsavo Suomijos vėliava

Gruodžio 6 d., trečiadienį, Trakų Pusiasalio pilies bokšte – varpinėje iškelta Suomijos vėliava. Trakų istorijos muziejus dalyvauja vėliavų pakėlimo iniciatyvoje, kurią pasiūlė Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2017 m. lapkričio 22 d.
pasitarime.

muziejusmazas

2018 m. ne tik Lietuva minės valstybės atkūrimo šimtmetį – Nepriklausomybės šimtmečius švęs ir kaimyninės šalys: Estija, Latvija, Lenkija, Suomija. Pagerbiant ir sveikinant šias valstybes jų Nepriklausomybės dienos proga, siūloma kartu su Lietuvos valstybės vėliava iškelti švenčiančios valstybės vėliavą.
1917 m. gruodžio 6 d. Suomija paskelbė Nepriklausomybę. Tačiau kaip ir visų laisvės siekiančių valstybių kelias į nepriklausomybę nebuvo paprastas ir lengvas. XIX a. pradžioje po karo su Švedija Suomija tapo didžiąja kunigaikštyste Rusijos imperijos sudėtyje iki 1917 m. pabaigos, o didžiuoju kunigaikščiu buvo Rusijos caras. Suomijos rusifikacija (1899–1905 ir 1908–1917) buvo carų politika apriboti specialų Suomijos statusą ir integruoti šalį politiškai ir kariškai į imperiją. Karo prievolės įstatymas inkorporavo suomių armiją į Rusijos armijos sudėtį. Suomiai pasyviai priešinosi, stengėsi saugoti savo kultūrinį identitetą. 1917 m. Spalio revoliucija Rusijoje įtakojo Suomijos politiką. Lapkričio 15 d. bolševikai paskelbė visuotinę apsisprendimo teisę, taip pat ir teisę atsiskirti nuo Rusijos. Nesocialistinis senatas pasiūlė parlamentui paskelbti nepriklausomybę. Suomija tapo nepriklausoma. Sovietų vyriausybė gruodžio 18 d. pripažino Suomijos nepriklausomybę, o netrukus Vokietija ir Skandinavijos šalys.
Sveikinant Suomiją nepriklausomybės šimtmečio proga Lietuvos piliečiai raginami iškelti Lietuvos valstybės vėliavą, o įstaigos, esant galimybei ir Suomijos vėliavą. Dalyvaukime gražioje iniciatyvoje.

Trakų istorijos muziejaus inf.

Naujienos iš interneto