Gamintis elektrą patiems – vis paprasčiau

eso_infografikas_galutinis

Elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dar pavasarį pristatė siūlymų paprastinti sąlygas gyventojams patiems gaminti elektrą namuose. Priėmus pirmuosius sprendimus, ESO kviečia nesustoti ir gerinti sąlygas toliau – įgyvendinti visus 8 žingsnių programos etapus, kurie sumažins elektrinių įrengimo kainą ir net dvigubai – nuo vidutiniškai 7 iki 3,5 mėnesio – sutrumpins prijungimo trukmę.

„Elektrą gaminančių vartotojų plėtra tampa vienu iš svarbiausių elementų ateities energetikoje ir skirstomajame tinkle. Džiaugiamės, kad įgyvendinti mūsų siūlymai gerokai supaprastina ir palengvina gaminančių vartotojų reguliavimo ir prijungimo procesus. Siūlome tobulinti sistemą ir toliau skatinti gaminančių vartotojų plėtrą“, – sakė ESO Paslaugų tarnybos direktorius Ignas Pranskevičius.

ESO siūlymu verslui panaikintos kliūtys tapti gaminančiais vartotojais. Įmonės turi galimybę ne tik savo reikmėms gamintis elektrą, bet generacijos perteklių pateikti į ESO skirstymo tinklus. Sukauptą energijos kiekį galima susigrąžinti, dėl konkrečių sąlygų susitarus su pasirinktu elektros tiekėju. Iki šiol teisės aktai leido gaminti elektrą tik privatiems klientams, viešosioms ir biudžetinėms įstaigoms. Sumažinta ir administracinė našta – norintiems įsirengti mažąją jėgainę iki 5 kW, nebereikia plėtros ir gamybos leidimų išdavimo procedūrų.

Siekiant efektyvių ir racionalių investicijų, peržiūrėti reikalavimai abipusės apskaitos galios ribojimams ir numatyta, kad gaminančių vartotojų elektros generacija būtų kuo panašesnė suvartojimui ir visai įvado galiai. Pokyčiai leis gyventojams įsirengti mažąsias saulės, vėjo ir biomasės jėgaines iki 10 kW fiziniams asmenims, juridiniams – iki 100 kW ir neviršyti turimos leistinos galios.

ESO siūlo priimti reikiamus teisės aktų pokyčius ir toliau paprastinti gaminančių vartotojų prijungimą, esamą 5 kW procesą pritaikant gaminantiems vartotojams, įsirengiantiems elektrines iki 10 kW. Taip pat siūloma gaminantiems vartotojams taikyti paprasto privataus arba verslo kliento kainodarą, kai apmokama 20% arba 40% sąnaudų (šiuo metu gaminantys vartotojai apmoka 100% prijungimo kaštų).

ESO gegužės mėnesį savitarnos portale www.manogile.lt įdiegė duomenų atvaizdavimo įrankį, kuriuo gaminantys vartotojai gali stebėti elektros energijos vartojimo ir gamybos balansą. Tarp kitų ESO pasiūlymų, kuriems kol kas pritarta nebuvo – peržiūrėti Europos Sąjungos (ES) paramos skyrimo principus, kuriais parama būtų skiriama kuo didesniam gaminančių vartotojų skaičiui bei  skatinti alternatyvių verslo modelių atsiradimą Lietuvoje ir taip mažinti pradinės investicijos dydį.

Akvilė ADOMAITYTĖ,

atstovė ryšiams su visuomene

Naujienos iš interneto