Lietuvos aukštosiose mokyklose žinias studentams skleis geriausių pasaulio universitetų dėstytojai

Lietuvos aukštosiose mokyklose žinias studentams skleis geriausių pasaulio universitetų dėstytojai

Su valstybės parama šiais mokslo metais Lietuvos aukštosiose mokyklose paskaitas skaitys daugiau nei 100 aukštos kvalifikacijos geriausių užsienio universitetų dėstytojų.

Lietuvos aukštosiose mokyklose vizituos dėstytojai iš 36 šalių. 19 atvyksiančių dėstytojų yra lietuviai ar lietuvių kilmės užsieniečiai, dirbantys užsienio aukštosiose mokyklose.

„Gyvename globaliame pasaulyje, aukštojo mokslo atvirumas yra privaloma kokybiškų studijų sąlyga. Todėl remiame tiek studentų, tiek ir dėstytojų mainus, kviečiame į Lietuvą tarptautinėje mokslo erdvėje gerai žinomus dėstytojus, taip pat ir užsienyje dirbančius lietuvius, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. – Džiugu, kad universitetai ir kolegijos šia galimybe aktyviai naudojasi.“

Devyni dėstytojai atvažiuos iš geriausių pasaulio universitetų šimtuko pagal prestižinius „Times higher education” reitingus, dar penki – iš universitetų, patenkančių į antrąjį šimtuką. Mykolo Romerio universitete Europos ir tarptautinės verslo teisės paskaitas skaitys Kembridžo universiteto D. Britanijoje dėstytojas. Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentus su inovatyvia kelių ir tiltų inžinerija supažindins dėstytoja iš Aalto universiteto Suomijoje. Vytauto Didžiojo universitetas kviečiasi pianistę Ramintą Neverdauskaitę iš Paryžiaus Sorbonos universiteto Prancūzijoje. Vilniaus universitete lankysis audiovizualinio vertimo specialistas iš Londono universiteto koledžo. Kauno technologijos universitete Industrinių technologijų vadybą dėstys lektorius iš Pekino universiteto Kinijoje.

Daugiausia dėstytojų atvyksta iš JAV, Vokietijos, D. Britanijos universitetų. Lietuvos studentai taip pat galės bendrauti su dėstytojais iš Australijos, Argentinos, Japonijos, Kinijos, Kanados, Indijos.

Lietuvos muzikos ir teatro akademija sulauks daugiausia užsienio dėstytojų, nemažai jų atvyks į Vilniaus Gedimino technikos universitetą, Vilniaus universitetą, Vilniaus dailės akademiją ir Kauno technologijos universitetą. Taip pat į Kauno kolegiją, Klaipėdos valstybinę kolegiją, Šiaulių valstybinę kolegiją, Vilniaus kolegiją.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) skelbtame finansavimo konkurse paramą dėstytojų iš užsienio vizitams laimėjo 14 universitetų ir 12 kolegijų. Dėstytojų iš užsienio vizitams bus paskirstyta apie 270 tūkst. eurų. Norėdama gauti valstybės paramą, aukštoji mokykla vizitą turi kofinansuoti – jos skiriamos lėšos sudaro ne mažiau kaip 30 procentų bendros vizito sumos. Skiriant lėšas atsižvelgta į dėstytojo pedagoginę, mokslinę ir praktinę patirtį, jo vizito naudą studentams ir aukštajai mokyklai.

Dėstytojų iš užsienio vizitų finansavimo konkursą ŠMM skelbė jau penktą kartą. Nuo 2013 m. Lietuvos aukštosiose mokyklose finansuota per 300 dėstytojų vizitų.

Finansavimo konkursus ministerija skelbia kasmet. Kitą konkursą finansuoti dėstytojų iš užsienio vizitams 2018–2019 metais numatoma paskelbti iki 2018 metų balandžio mėnesio.

Švietimo ir mokslo ministerijos
Komunikacijos skyriaus informacija

Naujienos iš interneto