Roko ir akustinės muzikos festivalyje Lentvaryje – septynių grupių pasirodymai

Liepos 22 dieną, šeštadienį, Lentvario Graužio ežero pakrantėje vyks du muzikos stilius sujungsiantis muzikos festivalis. „Dvarokas”, roko ir akustinės muzikos renginys, Lentvaryje organizuojamas pirmą kartą.

„Dvarokas“, kurio pavadinimas nurodo į roko muziką ir Lentvario dvarą, melomanams yra puiki proga pasiklausyti naujos ir kokybiškos muzikos, o jauniems atlikėjams – galimybė pasirodyti. Festivalyje dalyvaus 7 muzikos grupės: Lentvario Joninių šventėje groję muzikantai „Kosmo Kazys“, ska ir punk stilių atstovai „Madžestix“, vilniečių ketvertas „Synonimus“,  grupės „Nirvana“ gerbėjai „Džemas“, „Zomšinė mėnulio pusė“, save „lietuvių kilmės didikais vadinantys“ „Hill Top Sheep“ ir ketverius metus grojantys „Condor Avenue“.

Nekomercinį ir nemokamą renginį organizuoja Lentvario kultūros rūmai ir nepriklausomo roko kultūrą Lietuvoje puoselėjanti „Liverpool“ bendruomenė. Apie artėjantį renginį trumpai papasakojo Lėja Virganavičiūtė, festivalio idėjos autorė ir Lentvario kultūros rūmų renginių koordinatorė.

Leja
Festivalio idėjos autorė ir Lentvario kultūros rūmų renginių koordinatorė Lėja Virganavičiūtė

Lėja, kaip sugalvojote organizuoti vienos dienos festivalį? Kodėl ne koncertas? Kaip apsisprendėte pasirinkti būtent tokį formatą?

Idėja buvo tiesiog surengti festivalį, o trukmę lėmė labai paprastas dalykas – riboti finansai. Didelę dalį jų sudaro Trakų rajono savivaldybės parama. į koncertą dėl vienos valandos į Lentvarį žmonės iš kitur vargiai vyktų, o vietoje nėra pakankamai tokiu renginiu suinteresuotos publikos. Sėkmės atveju kitąmet svarstysime renginį plėsti.

Kaip vyksta pasiruošimas? Ar jau surinkote savanorių grupę, ar lentvariečiai noriai padeda? Kokių reakcijų sulaukėte?

Šiuo metu deriname paskutines detales dėl techninio renginio įgyvendinimo, o ir savanorių atsirado – tiesa, labai nedidelė saujelė. Tiesą sakant, tikrai tikėjausi, kad vietos jaunimas reaguos ne taip vangiai. Tačiau su tais, kuriuos turime, tikrai išsiversime. Kai kas žiūri į pačią festivalio Lentvaryje idėją skeptiškai, girdi, niekam čia niekas neįdomu, jaunimas išsivažinėjęs, bet visgi daugiau palaikančių reakcijų. Aš ir pati nesu įsitikinusi, kad viskas pavyks taip, kad norėtųsi, tačiau norint perkurti Lentvario kultūrinį paveikslą nuo kažko pradėti reikia.

Kaip prie renginio prisideda Liverpool?

„Liverpool“ renginių organizatorė Karolina Maleckaitė mums padėjo ieškant grupių ir su jomis derantis, ji „tarpininkauja“ renginio įgarsinimo reikaluose ir nuo pat pradžių dalinosi naudinga patirtimi, įgyta organizuojant akustinių gitarų stovyklą „Live Camp“. Tai – tarsi nedidelis festivalis, ne pirmus metus vykstantis netoliese, Bražuolės poilsiavietėje, Neries regioniniame parke.

Galbūt trumpai pristatytum grupes, kurios dalyvaus – ko galima tikėtis iš kiekvienos?

Daugelis grupių, kaip ir pats festivalis – visai „šviežios“. „Sunkiausiai“ groja „Synonimus“; „Kosmo Kazys“, kurio narys yra lentvarietis Benignas, atlieka daugiau akustinę, lengvą muziką. „Džemas“ – labai neseniai grojantys, bet entuziazmo pilni atlikėjai, esantys skirtinguose roko muzikos stiliaus ieškojimuose. „Zomšinė Mėnulio Pusė“ – melodingi rokeriai iš Kauno. Itin ryškia stilistika, aštresne lyrika pasižymi vilniečiams jau neblogai pažįstami „Madžestix“, grojantys pop-ska-punk roką. „Hill Top Sheep“, grojantys jau keletą metų, šiemet pasižymėjo patekę į „Lofte“ vykusio muzikos inkubatoriaus – jaunų grupių konkurso „Novus“ finalą. Prieš savaitę, beje, juos buvo galima pamatyti ir „Bliuzo naktyse“. Na, o „Condor Avenue“ vardas jau gerai žinomas visiems, kurie bent kiek domisi Lietuvos roko aktualijomis, kadangi ši indie roko grupė surengė nemažai koncertų, pasirodo festivaliuose, šiemet išleido albumą „Patagonia“ ir klipą svajingai dainai „Noir“.

Apie kokį lankytoją galvojote, kai kūrėte festivalio idėją?

Šio festivalio lankytojas – jaunas, smalsus, greičiausiai, kaip dažnai būna, pats bent kartą mėginęs groti ar parašyti dainą ir lengvai „sergantis“ muzika. Ir, žinoma, tiesiog aktyvus lentvarietis, kuriam įdomu ir svarbu, kokie projektai vyksta mūsų miestelyje.

Be galo svarbus klausimas – koks oras žadamas renginio metu? Ko turėtų nepamiršti lankytojai? 

Kol kas prognozės nežada nei karščio, nei lietaus, tad oras turėtų būti tinkamas praleisti vakarą lauke. Lankytojams siūlome turėti pledą, jei norėtų muzikos klausytis prisėdę ant pievos, buteliuką vandens ir keletą monetų, jei alkis prispirtų nusipirkti užkandžių. Bilietams pinigų neprireiks, kadangi renginys nemokamas. Vairuojantiems raginame vengti alkoholio, kadangi nakvynė palapinėje prie Lentvario ežero, nors nedraudžiama, tačiau ir nerekomenduojama. Tiems, kurie atvažiuoja viešuoju transportu, siūlome iš anksto pasitikrinti grįžimo namo laiką. Jei visgi nuspręstumėte nakvoti palapinėje, pasirinkite saugesnę vietą, toliau nuo palei ežerą einančio kelio.

Ar bus galimybė nusipirkti užkandžių ir gėrimų? Kas dar be organizacijos Tušti narvai dalyvaus?

Renginio dalyvius ir lankytojus maitins „Pilialaukis“, ne pirmą kartą savo virtuvę atvežantis į Lentvario renginius. Jie žada prekiauti ir pačių gamybos alumi (kad ir koks gardus jis būtų, prašome ragauti su saiku). Kol kas be „Tuščių narvų“ niekas nepatvirtino prisidėsiantys prie festivalio ne muzikinėmis priemonėmis, tačiau aplinka pati suteikia galimybių papildomoms veikloms kaip maudynės ežere, tinklinis ir kiti lauko žaidimai.

Kaip manai, kuo renginys išsiskiria? Kas jį daro patraukliu?

Renginys išsiskiria savo formatu – tai nėra nei valandos koncertas, nei viso savaitgalio festivalis. Manau, kad jo kaip tik pakanka norinčiam turiningai praleisti šeštadienį, o pirmadienį į darbą eiti be nuovargio, kuris įprastai lieka po linksmybių kelių dienų festivalyje. Man pačiai įdomu vien dėl to, kad tokių dalykų Lentvaryje seniai nėra buvę. Man tai yra malonus iššūkis bei kol kas didžiausias užmojis dirbant Lentvario kultūros rūmuose. Lankytojams iš kitų miestų, manau, bus įdomu aplankyti muzikos renginį ne vienoje iš įprastų festivaliams ir koncertams vietų, juolab nemokamai.

 

Informacija apie renginį: https://www.facebook.com/events/170351000171461.

Kalbėjosi Auksė PODOLSKYTĖ, Lentvaris

Nuotr. iš Lėjos Virganavičiūtės asmeninio albumo

PrintProjektą „Lentvario miesto kultūros paveldo sankirtos ir perspektyva“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Naujienos iš interneto