Prasideda tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“

Tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“_ LNKC nuotr

Jau rytoj simboliniu ugnies įžiebimu ant Verkių piliakalnio prasideda tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“. Net šešias dienas, liepos 4–9 d., vyksiantis festivalis žiūrovams siūlys per 30 įdomių ir spalvingų renginių. Dainas, šokius, muziką, tradicijas, tautinius kostiumus – visa, kas atspindi tautos unikalumą, savitumą, pristatys Estijos, Brazilijos, Graikijos, Indijos, Ispanijos, Japonijos, Pietų Korėjos, Latvijos, Lenkijos, Meksikos, Ukrainos bei Lietuvos kolektyvai.

Įspūdingoje gamtos, žmogaus ir mito sukurtoje Vilniaus erdvėje, dvasinėje miesto gimtinėje – ant Verkių piliakalnio – liepos 4 d. 19 val. bus įžiebta festivalio ugnis, visų šalių atstovai apeiginiu ratu tars sveikinimų, linkėjimų žodžius, drauge giedos lietuvių sutartines. Apeigai vadovaus „Romuvos“ Krivė Inija Trinkūnienė ir grupė „Kūlgrinda“. Svečių ir rengėjų atstovai į Verkių parką vyks neįprastai – atplauks Nerimi stilizuotu Vikingų laivu, smagiais garsais ir spalvomis linksmindami miestiečius nuo mūsų miesto gyvybės gyslos.

Liepos 5 d. Vilniaus miestą tarsi griaustinio garsais sudrebins korėjiečių būgnai ar senoviški indų karo šokiai, į jausmingą ir grakštų šokį įtrauks ispanai, aistringumu nenusileis graikai, orumu  – lenkai, subtiliais tonais jiems atlieps latviai ir estai bei ukrainiečiai. Festivalio svečių pasirodymai Vilniaus Gedimino prospekte, Katedros, Vinco Kudirkos aikštėse vyks nuo 16 val.

18 val. Vilniaus kongresų rūmuose prasidės festivalio pradžios koncertas – tai pati geriausia proga pamatyti visus svečius ir tai, ką geriausia, įspūdingiausia jie parengė Lietuvos žiūrovams. Koncerte pasirodys Latvijos, Estijos, Ispanijos, Graikijos, Lenkijos, Ukrainos, Japonijos, Pietų Korėjos, Indijos grupės. Koncerto pavadinimas – „Gamta gimta“ – nusako jo pamatus. Žodis „gamta“ išaugo iš žodžio „gimti“, vadinasi, visa, kas gimsta, kas perduodama iš kartos į kartą – kalba, namai, žemė ir čia nuo mažens mus supantis pasaulis.

Prasideda tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“_ LNKC nuotr

 Liepos 6-ąją – Lietuvos valstybės  (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną – festivalio „Baltica“ dalyviai švęs pasklidę po Lietuvą. Į Birštoną keliaus svečiai iš Japonijos, į Širvintų rajoną – graikai ir ukrainiečiai, Panevėžio rajone lankysis Pietų Korėjos atlikėjai, o Lietuvos liaudies buities muziejus pasitiks lenkus.

O štai mūsų artimiausi kaimynai ir bičiuliai Latvijos bei Estijos kolektyvai keliaus į Molėtų rajoną, kur nuo vidurdienio prie Alaušo ežero linksminsis su Balninkų bendruomene, o vakare Dubingių piliavietėje dalyvaus didžiulėje iškilmingoje šventinėje programoje.

Bene svarbiausia festivalio „Baltica“ dalis yra visų dalyvių įsikūrimas ir įsigyvenimas vienoje erdvėje – festivalio miestelyje Bernardinų sode. Čia tris dienas – liepos 7, 8 ir 9 – įrengtose trijose scenose pakaitomis ir vienas per kitą šurmuliuos visų šalių atstovai: dainuodami, grodami, šokdami, pasakodami, bendraudami, rodydami savo tradicijas, amatus ir net siūlydami paragauti savo tautos tradicinių patiekalų.

„Baltica“ –vienas didžiausių šalies folkloro festivalių, priklausantis Tarptautinei folkloro festivalių ir liaudies meno organizavimo tarybai (CIOFF), veikiančiai prie UNESCO. Festivalis, kurį pamečiui rengia trys Baltijos šalys, skiriamas pasaulio tautų tradicijų įvairovei pažinti ir reprezentuoja autentišką folklorą, natūraliai besitęsiančias arba rekonstruotas istorines įvairių tautų skirtingas kultūros tradicijas.

Daugiau informacijos: Vida Šatkauskienė,

LNKC Kultūros informacijos poskyris, Eglė Ladigienė

Naujienos iš interneto