KELIAS

Lietuvos mazas

Dailininko Juliaus Čepėno (1925 – 2011) tapybos paroda

Lietuvos švietimo istorijos muziejus, Vytauto pr. 52, Kaunas, balandžio 13 d., ketvirtadienį, 17 val. kviečia į dailininko Juliaus Čepėno (1925 – 2011) tapybos kūrinių parodos „Kelias“ atidarymą.

Ši paroda – tai menininko gyvenimo ir kūrybos kaleidoskopas. Kūryba buvo J. Čepėno gyvenimo esmė, o gyvenimas – kūrybos inspiratorius. Iš gyvenamosios aplinkos gimdavo dailininko kūrybinės idėjos. Jis fiksavo brangius žmones, svarbias vietas, gimtinės peizažus. Toks buvo jo kelias, kuris prasidėjo 1925 m. balandžio 12 d. Kaune, amatininko Juozo ir Apolonijos Čepėnų šeimoje.

Kūrybinio kelio paieškoms pastūmėjo atsitiktinis paaugliškas susižavėjimas rusų kilmės vokiečių avangardo tapytojos Marianos Veriovkinos darbais, leidžiant vasarą tėvelių gimtinėje. Šis susižavėjimas atvedė J. Čepėną į Kauno taikomosios ir dekoratyvinės dailės institutą, kur jaunuolis aštuonerius metus mokėsi pas Liudą Truikį, Vytautą Kazimierą Jonyną, Stasį Ušinską.

Baigus mokslus prasidėjo tikroji kūryba – scenografo darbas Telšių Žemaičių dramos teatre, dalyvavimas tapybos ir grafikos parodose. Kartu Julius atsidėjo ir kitam ne mažiau svarbiam pašaukimui – patirties perdavimui ateities kartoms, jaunimo mokymui, mažiausiųjų lavinimui. Tam menininkas skyrė visą savo gyvenimą, kol jo žemiškasis kelias nutrūko 2011 m. vasario 8 d.

Parodoje „Kelias“ eksponuojama viso J. Čepėno gyvenimo tapyba, atspindinti jo gyvenimiško ir kūrybinio kelio vingius. Dailininko paveiksluose dominuoja realizmas, bet ryškios ir dekoratyvumo, teatrališkumo tendencijos. Kai kuriuose kūriniuose jaučiamas impresionistinis šviesos virpėjimas, pastebimi siurrealizmo blykstelėjimai. Žmonių figūros dažnai bizantiškai išilgintos, schematiškos, plokščios, veidai sustingę, tarsi su kaukėmis. Daugumoje J. Čepėno kūrinių potėpis ramus, bet kai kur jis netikėtai staigus ir ekspresyvus.

Vyraujantys žanrai – gamtos ir architektūriniai peizažai, natiurmortai, portretai. Ramūs, statiški gamtos peizažai drobėse keičiasi su miesto gyvenimo vaizdais, kurių dažni motyvai yra laivai, automobiliai, geležinkelio tiltai, perteikiantys laiko tėkmės pojūtį. Itin dažnas motyvas − kelias: judri miesto gatvė, ar ramus gyvenamojo kvartalo keliukas, o kartais tiesiog jaukus smėlio takas palei kojas skalaujančias jūros bangas…

Parodą lankyti galima 2017/04/10 − 05/10, o atidarymas vyks – balandžio 13 d., 17 val.

 

Maloniai kviečiame!

Papildomą informaciją teikia:

menotyrininkė, parodos kuratorė

Vilma Kilinskienė

Naujienos iš interneto