Lietuviai skolinasi vis didesnes sumas

LLU Baltijos Tyrimai Ekonomika Finansai Ðeima Geguþë Apklausa: per metus padaugëjo jauèianèiø ekonominá pablogëjimà. "Baltijos tyrimai" nuotr. Vilnius, birþelio 25 d. (ELTA). Ðiø metø geguþæ, lyginant su prieð metus atliktos apklausos rezultatais, deðimtadaliu padaugëjo þmoniø, teigianèiø, kad ir Lietuvoje, ir jø ðeimose ekonominiai reikalai ið esmës pakrypo á blogàjà pusæ.

Šiemet skolintis planuojantys lietuviai iš išorinių finansinių šaltinių planuoja paprašyti vidutiniškai 830 eurų, atskleidžia Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa. Papildomų pinigų paprastai prireikia iškilus netikėtai didelio pirkinio būtinybei.

Ketinantieji 2017 m. skolintis teigia, kad iš išorinių finansinių šaltinių šiemet jiems prireiks palyginti nedidelių sumų. 12 proc. ketina pasiskolinti ne daugiau 150 eurų, penktadalis (21 proc.) nuo 150 iki 500 eurų. 15 proc. teigia, jog jiems prireiks papildomų 500-1000 eurų. Daugiau nei tūkstantį eurų planuoja skolintis 16 proc. apklaustųjų. Dar 36 proc. apytikslės sumos nurodyti negalėjo.

Tyrimas atskleidė, kad lietuviai paprastai skolinasi brangesnių buities daiktų įsigijimui (31 proc.) ir kasdienėms reikmėms (25 proc.).

Pasak „Vivus.lt“ marketingo vadovės Justinos Ambrasienės, pastebima, jog vartojimo kreditų bendrovės klientai pastaraisiais metais skolinasi stambesnes sumas.

„Mūsų skaičiavimais, praeitais metais vidutinė išduodamo vartojimo kredito suma siekė 400 eurų. Visuomenės apklausos rezultatai leidžia prognozuoti, kad šiemet ji dar išaugs. Tai atspindi besikeičiančius mūsų klientų įpročius. Palankios vartojimo kredito išdavimo sąlygos leidžia jiems laiku gražinti ir didesnes sumas“, – sako J.Ambrasienė.

Iškilus būtinybei investuoti didelę pinigų sumą į neplanuotą pirkinį nemažai lietuvių kreipiasi būtent į vartojimo kreditų bendroves. Visgi „Vivus.lt“ marketingo vadovė atkreipia dėmesį, jog sprendimo skolintis nederėtų priimti spontaniškai.

„Vartojimo kreditus žmonės vertina kaip patogią, paprastą ir, svarbiausia, greitą pagalbos priemonę. Visgi savo klientams mes visada patariame prieš skolinantis labai atsakingai ir kritiškai įvertins savo finansinę padėtį ir galimybes kreditą gražinti. Atsakingai skolinantis vartojimo kreditai tikrai gali padėti išspręsti nenumatytą gyvenimišką situaciją“, – teigia J. Ambrasienė.

Lietuvos gyventojų tyrimas apie skolinimosi įpročius atliktas 2016 m. lapkričio mėnesį. Apklausa buvo atliekama kaip Lietuvos Nacionalinio Omnibuso dalis. Tyrimo metu apklausta 1010 Lietuvos gyventojų nuo 18 metų ir vyresnių.

 Žilvaras ZINKEVIČIUS

_________________________________________

Šiandien pasiskolinti labai lengva: tai padaryti galima daugybėje finansinių bendrovių, internetu, telefonu arba net prekybos centre. Ar tai gerai, kyla daug diskusijų, o vieningą atsakymą surasti – labai sunku. Vieni teigia, kad pasiskolinti pinigų neišėjus iš namų – privalumas, kiti įsitikinę, kad kreditai turi būti suteikiami tik finansinėje bendrovėje pasitarus su specialistu. Kaip skolinatės Jūs, yra tik Jūsų reikalas, tačiau, bet kuriuo atveju, svarbu racionaliai įvertinti savo finansines ir skolos grąžinimo galimybes.

PR

Naujienos iš interneto