Berlyne prasidėjo šiuolaikinio šokio festivalis „Litauen tanzt“

1909_32c2cd641d70a2604573fb0723741bfd

Vasario 1 dieną prasidėjo jau ketvirtus metus Vokietijos sostinėje Berlyne Lietuvos šokio informacijos centro organizuojamas šiuolaikinio šokio festivalis „Litauen tanzt“ (liet. Lietuva šoka). Festivalį žaismingai pradėjo Gretos Grinevičiūtės ir Agnietės Lisičkinaitės personažai „B & B“, oficialiąją dalį – Vyčio Jankausko šokio spektaklis „Akloji dėmė“. Festivalio meno vadovė Ingrida Gerbutavičiūtė džiaugėsi, kad toks žaismingas ir eksperimentinis ėjimas su „B & B“ buvo pasirinkas tikslingai orientuojantis į Berlyno šokio meno rinką, o pristatant lyrišką vyresniosios kartos atstovo Vyčio Jankausko šokio raišką spektaklyje „Akloji dėmė“ norėta Berlyno publiką supažindinti su išskirtine Lietuvos šiuolaikinio šokio leksika.

Berlyno šokio centro Dock 11 žiūrovų salė buvo sausakimša. Į atidarymą atvyko Lietuvos Respublikos ambasados Vokietijos Federacinėje Respublikoje ambasadorius Deividas Matulionis su žmona, Estijos ambasados Vokietijos Federacinėje Respublikoje diplomatai, Estijos ir Lietuvos kultūros atašė, šokio teoretikė profesorė Gabrielė Brandstetter, Berlyno šokio kritikai bei žurnalistai ir šokio lauko svečiai iš Leipcigo, Kelno, Poznanės.

„Mums pasirodyti Berlyno publikai, kuri yra laikoma šokio meno gurmanais, buvo didžiulis iššūkis,“ – po spektaklio pasakojo choreografas Vytis Jankauskas. „Manau, susitvarkėme tikrai gerai. Po spektaklio gavau visą šūsnį atsiliepimų apie spektaklio įtaigumą, minimalistinės raiškos sukeltą stiprų įspūdį ir Lietuvos šokio meno savitumą šiuolaikinio Berlyno šokio kontekste,“ – žiūrovų įspūdžiais dalijosi choreografas.

Nuo 2012 metų kas metus ir nuo 2014 metų kas trečius metus rengiamas festivalis „Litauen tanzt“ pagrindinę programą pristato Berlyno šokio centre Dock 11 ir valstybiniame Berlyno vaikų ir jaunimo teatre Theater an der Parkaue vasario 1-5 d. Festivalio programoje – šių ir praeitų metų lietuvių choreografų darbai: Vyčio Jankausko šokio teatro spektaklis „Akloji dėmė“, Agnietės Lisičkinaitės ir Gretos Grinevičiūtės interaktyvus vyksmas „B & B in Berlin“ ir spektaklis „B & B dialogas“, Mariaus Pinigio ir Mariaus Paplausko „(g)round zero“, šokio teatro PADI DAPI Fish „Dior in Moscow“ ir kartu su norvegų choreografe Annika Oswald sukurtas performatyvus pasivaikščiojimas „Lucky Lucy“, Kauno šokio teatro AURA „Be kulminacijų“ (chor. Liza Baliasnaja) ir Auksiniu scenos kryžiumi už geriausią 2015 m. spektaklį vaikams apdovanotas Dansemos šokio teatro spektaklis „Spalvoti žaidimai“ (chor. Birutė Banevičiūtė).

Šiais metais svečio teisėmis festivalyje dalyvauja menininkai iš Estijos – choreografai ir šokėjai Henris Hüttas ir Karlas Saksas.

Festivalį remia Lietuvos Kultūros Taryba. Organizatoriai: Lietuvos šokio informacijos centras.

Miglės Mačiūnaitės nuotraukoje – spektaklio „Akloji dėmė“  šokėjos Giedrė Kirkilytė ir Rūta Butkus.

Rita VALIUKONYTĖ,

Lietuvos Respublikos kultūros atašė Vokietijos Federacinėje Respublikoje

Naujienos iš interneto