Moterys linkę blogiau vertinti šeimos finansinę padėtį nei vyrai

LLU Baltijos Tyrimai Ekonomika Finansai Ðeima Geguþë Apklausa: per metus padaugëjo jauèianèiø ekonominá pablogëjimà. "Baltijos tyrimai" nuotr. Vilnius, birþelio 25 d. (ELTA). Ðiø metø geguþæ, lyginant su prieð metus atliktos apklausos rezultatais, deðimtadaliu padaugëjo þmoniø, teigianèiø, kad ir Lietuvoje, ir jø ðeimose ekonominiai reikalai ið esmës pakrypo á blogàjà pusæ.

Vyrų ir moterų požiūris į daugelį dalykų dažnai skiriasi. Finansinės padėties vertinimas bei jo lemiami skolinimosi įpročiai – ne išimtis.

„Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa apie skolinimosi įpročius atskleidžia, jog moterys savo šeimos finansinę padėtį linkę vertinti kritiškiau nei vyrai. Remiantys tyrimo duomenimis, net 33 proc. apklaustųjų moterų buvo linkę teigti, jog jų šeimos finansinė padėtis yra bloga, ir vos 16 proc. ją apibūdino kaip gerą, kai tuo tarpu 26 proc. vyrų tikino, jog jų šeimos finansinė padėtis yra netenkinanti, o 23 proc. ją įvertino pozityviai.

Tyrimas atskleidė, kad neigiamas finansinės padėties vertinimas daro įtaką moterų polinkiui skolintis iš giminių, draugų ar pažįstamų bei naudotis išperkamosios nuomos (lizingo) paslaugomis, o ne, pavyzdžiui, kreiptis į banką. Šiuos du variantus, paklaustos iš kokių šaltinių per pastaruosius 12 mėnesių skolinosi pinigų, pasirinko 21 proc. respondenčių.

Neigiamas finansinės padėties vertinimas dažną moterį ištikus nenumatytoms situacijoms, skatina kreiptis ir į greitųjų kreditų bendroves. „Vivus.lt“ marketingo vadovė Justina Ambrasienė teigia, kad vis daugiau moterų kreipiasi dėl vartojimo kredito.

„Pastebėjome, kad 2016 metais vartojimo kreditai buvo populiariausi moterų tarpe. Remiantis mūsų atlikta vidine klientų apklausa, pernai dažniausiai mūsų paslaugomis naudojosi 25 – 30 metų, aukštąjį (universitetinį) išsilavinimą įgijusios ir didžiuosiuose šalies miestuose gyvenančios moterys“,- teigia J. Ambrasienė.

Lietuvos gyventojų tyrimas apie skolinimosi įpročius atliktas 2016 m. lapkričio mėnesį. Apklausa buvo atliekama kaip Lietuvos Nacionalinio Omnibuso dalis. Tyrimo metu apklausta 1010 Lietuvos gyventojų nuo 18 metų ir vyresnių.

 

Kredito unija

Naujienos iš interneto