Seimo rankose – galimybė kurti naujos kokybės politiką

resize_800x500_dsc_4000

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su naujuoju Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu, aptarė, kaip užtikrinti kokybišką bendradarbiavimą, sklandų įstatymų priėmimo procesą ir įgyvendinti svarbiausius darbus, kurių būtina imtis stiprinant valstybės ir žmonių socialinį saugumą.

Į Seimą išrinkti daugiau kaip pusė naujų narių – tai yra galimybė prisidėti prie politinės sistemos atsinaujinimo ir skaidrinimo, žmonių pasitikėjimo grąžinimo, visuomenės lūkesčių pateisinimo. Sąžiningai dirbdami Seimo nariai turi galimybę įrodyti, kad politika gali būti kokybiška, atsakinga, skaidri ir tarnaujanti žmogui.

Prezidentė turi įstatymų iniciatyvos teisę, todėl svarbus bendras susitelkimas, kad žmonėms svarbūs sprendimai būtų kuo greičiau priimami. Kokybiškam teisėkūros procesui užtikrinti svarbūs tradiciniai Prezidentės susitikimai su Seimo valdyba prieš rudens ir pavasario sesijas. Kad būtų efektyviai vykdomi šaliai reikalingi darbai, Prezidentė ir jos komanda pasirengę visada padėti ir konstruktyviai bendradarbiauti su Seimu.

Artimiausias iššūkis naujojo Seimo laukia priimant 2017 metų valstybės biudžetą. Pasak Prezidentės, jis turi atspindėti socialinius poreikius ir valstybės galimybes bei nepažeisti Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo. Taip pat Seimui svarbu kuo skubiau imtis Darbo kodekso subalansavimo ir užtikrinti ne tik modernesnius darbo santykius, bet ir žmonių saugumą.

Prezidentės teigimu, siekiant sustiprinti politinį proceso skaidrumą, politinės Seimo valios reikia pavasarį formuojant naująją Vyriausiąją rinkimų komisiją, iš kurios tikimasi atsinaujinimo ir efektyvesnės rinkimų organizavimo tvarkos užtikrinimo. Taip pat principingo Seimo požiūrio reikia Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atžvilgiu – parlamentas turi visus įrankius depolitizuoti šios komisijos darbą ir atkurti jos reputaciją visuomenės akyse.

Prezidentė akcentuoja, kad reikia susitelkimo užtikrinant ir tęstinumą – Seimo sprendimo laukia nemažai sprendimų, kurių nespėta priimti praėjusios kadencijos parlamentarų. Šiandiena vienas svarbiausių prioritetų yra socialinės atskirties mažinimas, kur ypač reikia visų institucijų valios ir susitelkimo. Šaliai svarbu pagaliau priimti jau beveik dvejus metus stalčiuose dūlantį Vaiko teisių apsaugos įstatymą. Skaidresniam valstybės valdymui užtikrinti reikalingas Viešųjų pirkimų įstatymas, kuriame jau seniai vėluojama perkelti ES direktyvas. Taip pat laukia valstybės ir savivaldybės įmonių bei biudžetinių įstaigų įstatymai, kuriais būtina užtikrinti ribotas šių institucijų vadovų kadencijas.

Prezidentės spaudos tarnybos informacija
Šaltinis – https://www.lrp.lt/lt/seimo-rankose-galimybe-kurti-naujos-kokybes-politika/26579.

Naujienos iš interneto